Jurnalist RIA Novosti, reținut de SBU-ul ucrainean în urma unor percheziții desfășurate la biroul agenției

Jurnalist RIA Novosti, reținut de SBU-ul ucrainean în urma unor percheziții desfășurate la biroul agenției

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți că a efectuat percheziții la birourile a două mass-media ruse, televiziunea Russia Today și agenția de presă RIA Novosti, arestând un jurnalist al acestei agenții, informează AFP.

„Percheziţiile continuă la RIA Novosti şi la alte mass-media”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska.

Un jurnalist al agenţiei ruse, cetăţeanul ucrainean Kirill Vîşinski, a fost arestat dimineaţa lângă domiciliul său, pentru „activităţi antiucrainene”, a precizat aceasta.

„Forţele de ordine au stabilit” că aceste mass-media “erau folosite de ţara agresoare (Rusia) în războiul său hibrid împotriva Ucrainei”, a adăugat Olena Ghitlianska pe pagina sa de Facebook.

Potrivit SBU, birourile RIA Novosti şi RT se aflau în aceeaşi clădire din centrul Kievului.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat drept „absolut revoltătoare şi scandaloase” acţiunile SBU, a cerut „o reacţie severă şi intransigentă” din partea organizaţiilor internaţionale şi a avertizat cu viitoare „măsuri de reciprocitate”.

Biroul RIA Novosti din Ucraina numără în jur de 15 jurnalişti, dintre care o parte sunt însărcinaţi să transmită informaţii către sediul agenţiei la Moscova, iar alţii, conduşi de Vîşinki, se ocupă de site-ul rian.com.ua, destinat audienţei ucrainene.

0