Juncker cere să se treacă de la „discursuri” la acorduri concrete în cadrul Brexit

Juncker cere să se treacă de la „discursuri” la acorduri concrete în cadrul Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marți că este momentul să se treacă de la „discursurile” despre Brexit la transpunerea lor în texte juridice pentru a organiza corespunzător retragerea Marii Britanii din UE și viitoarea sa relație cu blocul comunitar, relatează AFP.

Într-un discurs susținut în Parlamentul European reunit la Strasbourg, Juncker le-a cerut de asemenea britanicilor „mai multă claritate”, în special asupra felului în care poate fi evitată revenirea la o „frontieră dură” în Irlanda, subliniind că nu ar fi vorba „de o chestiune irlandeză, ci de una europeană”.

Cu un an înainte de data programată a Brexit-ului, „a venit acum momentul ca discursurile să fie transpuse în tratate, angajamentele – în acorduri, vastele sugestii și dorințe privind relația viitoare – în soluții realizabile”, a spus șeful Comisiei Europene.

Premierul britanic, Theresa May, „trebuie să ne ofere mai multă claritate despre cum vede Marea Britanie viitoarea sa relație cu UE”, a insistat el, în contextul în care șefa guvernului de la Londra și-a exprimat poziția într-un discurs de la începutul lunii martie, confirmându-și hotărârea de a părăsi piața unică și uniunea vamală.

Discursul lui Juncker vine înaintea unui summit european, programat pentru 22-23 martie la Bruxelles, în cursul căreia Cei 27 ar urma să-și adopte poziția de negociere în cadrul relației post-Brexit dintre UE și Regatul Unit, în special pe plan comercial.

Acest aspect crucial al negocierilor cu Londra nu a demarat încă, discuțiile concentrându-se până acum pe pregătirea tratatului care va consfinți Brexit-ul, cu dosare sensibile precum factura „divorțului”, soarta expatriaților și viitorul frontierei irlandeze.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a prezentat la sfârșitul lui februarie un document de 120 de pagini, care transpune în termeni juridici compromisurile uneori ambigue dintre cele două părți, încheiat în decembrie în privința celor trei teme sensibile.

Însă Marea Britanie a reacționat ferm la acest proiect de acord, spunând că nu va accepta „niciodată” dispozițiile sale privind frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, care, în opinia sa, amenință integritatea țării.

Bruxellesul propune crearea unui „spațiu reglementat comun” care să includă UE și Irlanda de Nord, în caz că Marea Britanie nu va propune nicio soluție satisfăcătoare.

„Suntem dispuși să lucrăm” și asupra celorlalte opțiune, „însă mai întâi trebuie să primim propuneri concrete din partea Regatului Unit”, a spus marți Juncker.

Președintele CE a declarat de asemenea că va veni un moment când britanicii „vor regreta decizia” de a părăsi Uniunea Europeană, potrivit agenției Press Association.

0