Joe Biden vizitează astăzi Bucureștiul; agenda completă

by Genko Genko

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, se va afla, marţi şi miercuri, la Bucureşti, cu misiunea de a aborda subiecte de actualitate precum relaţiile economice bilaterale, situaţia din Ucraina şi regiune, securitatea energetică, dar şi combaterea corupţiei şi întărirea instituţiilor democratice româneşti.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantă a unui oficial american în România în ultimii 5 ani, când tot vicepreşedintele SUA a venit la Bucureşti, în octombrie 2009. Casa Albă a anunţat că Joe Biden, care vine împreună cu soţia sa, Jill Biden, va avea întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Totodată, Biden se va adresa reprezentanţilor societăţii civile şi se va întâlni cu soldaţi români şi americani.

Corupţia, eternul subiect pe agenda întrevederilor româno-american

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden va discuta în România şi în Cipru (22-23 mai) despre nevoia intensificării legăturilor economice, întărirea instituţiilor democratice în regiune şi despre securitatea energetică a Europei. La Bucureşti, oficialul american va reitera angajamentul SUA faţă de apărarea colectivă a NATO şi va transmite apreciarea Washingtonului faţă de contribuţia României la securitatea globală şi regională.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a explicat pentru MEDIAFAX că Joe Biden va aborda şi problema luptei împotriva corupţiei.

România a făcut progrese imense în combaterea corupţiei, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi este important ca momentul acesta „să nu se piardă”, a afirmat Butcher, precizând că vicepreşedintele american va veni la Bucureşti şi pentru a insista pe acest subiect.

„Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, de a avea instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue”, a declarat Duane Butcher.

Biden – din nou în România, Obama – din nou în Polonia

Vizita lui Joe Biden a fost precedată, anul acesta, de cele ale adjunctului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, adjunctului asistent al secretarului de stat Hoyt Yee şi directorului adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Avril Haines. Vizita va fi succedată de cea a secretarului apărării, Chuck Hagel.

Pe de altă parte, şi anul acesta preşedintele Barack Obama va ocoli România. Liderul de la Casa Albă va face, în iunie, un turneu european, care include şi Polonia, ţară pe care a mai vizitat-o şi în 2011. Şi nu se poate spune că cei doi şi-au împărţit vizitele pentru a-i mulţumi pe cei mai pro-americani aliaţi din regiune, întrucât Joe Biden a fost şi el în Polonia, atât în 2009, cât şi în martie anul acesta.

De partea cealaltă, Traian Băsescu a vizitat Casa Albă în 2011, cu ocazia semnării Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic, prilej cu care s-a întâlnit cu Barack Obama şi cu Joe Biden.

Anul trecut, în cadrul unui turneu american, premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Albă de vicepreşedintele SUA.

Misiunea lui Biden la Bucureşti

Dincolo de subiectele anunţate, pe agenda discuţiilor va figura şi problema vizelor pentru români, dar oficialul american nu va putea face promisiuni ferme în acest sens. Autorităţile române vor aborda şi chestiunea noului ambasador american la Bucureşti, post vacant din 14 decembrie 2012.

De altfel, la sfârşitul lunii aprilie, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, la Washington, cu vicepreşedintele SUA, dar şi cu secretarul de stat, John Kerry, despre accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului american la Bucureşti.

„Ministrul Titus Corlăţean a adresat rugămintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la Bucureşti, subiect în legătură cu care vicepreşedintele Joseph Biden a confirmat că se află în atenţia administraţiei SUA”, potrivit unui comunicat MAE.

Este posibil ca Joe Biden să aibă şi o misiune precisă, care va fi făcută public mult mai târziu. Aşa s-a întâmplat şi în 2009, când Biden a venit la Bucureşti pentru a discuta despre amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României. Dezvăluire care avea să fie făcută de preşedintele Traian Băsescu, la 13 aprilie 2010.

Cine este Joe Biden?

Născut la 20 noiembrie 1942 într-o familie catolică din Scranton (Pennsylvania, estul SUA), Joseph R. Biden Jr. a fost ales pentru prima oară senator de Delaware (est) în 1972, la vârsta de 29 de ani. La acea vreme, Barack Obama avea doar 11 ani.

Biden este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienţă în Senat.

Începutul carierei sale politice a fost marcat de o dramă. La mai puţin de o lună de la alegerea sa ca senator, cu o săptămână înainte de Crăciun, soţia şi fiica acestuia în vârstă de 13 luni şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier. Doar cei doi fii ai săi au supravieţuit.

Cel mai mare dintre aceştia, Beau, ocupă în prezent funcţia de Procuror general al statului Delaware şi a fost mobilizat în Irak. Celălalt fiu, Hunter, este avocat. Hunter Biden şi un prieten apropiat al fiului vitreg al secretarului de Stat John Kerry au devenit recent membri ai Consiliului de Administraţie al producătorului  ucrainean de gaze Burisma Holdings, controlat de către un fost oficial de rang înalt în domeniul securităţii şi energiei apropiat fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Drama familială şi descoperirea unui anevrism cerebral în 1988 i-au întărit caracterul lui Joe Biden.

După mortea primei soţii, Joe Biden s-a căsătorit cu profesoara Jill Jacobs, cu care are o fiică.

Potrivit AFP, Biden, „un bărbat fermecător şi glumeţ” alături de care mulţi americani consideră că ar putea bea o bere, a fost un atu major pentru tabăra democrată în alegerile din 2008, în pofida predilecţiei sale de a face gafe şi declaraţii impulsive.

Prima vizită în România, în 1999

Joe Biden a făcut prima vizită în România în perioada 2-3 septembrie 1999, în calitate de lider democrat al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite. În cea de-a doua vizită, la 22 octombrie 2009, vicepreşedintele Biden avea să afirme că România este „o ţară extrem de frumoasă”, care a făcut progrese.

„Mi-a plăcut întotdeauna România, o ţară extraordinar de frumoasă. Îmi amintesc acum când am venit aici, acum câteva decenii… Acum pot să constat progresele pe care le-aţi realizat între timp”, a spus Joe Biden.

El a declarat atunci că a venit în România împreună cu fiica şi cu nepoata sa, de 11 ani, menţionând că doreşte ca acestea să cunoască realităţile acestei zone din Europa. „Mă întorc (în România, în a doua vizită – n.r.) nu numai cu delegaţia oficială, dar mi-am adus aici şi nepoţica, de 11 ani, şi fiica, pentru că vreau să înţeleagă, să vadă aceste regiuni”, a precizat Biden, într-un discurs la BCU.

CITIȚI ȘI...