Jocul de-a războiul: Rusia a simulat invadarea Europei şi bombardarea Germaniei

Jocul de-a războiul: Rusia a simulat invadarea Europei şi bombardarea Germaniei

Scenariul exercițiului militar rusesc „Zapad-2017” nu a fost simularea unei operațiuni antiteroriste sau de apărare, ci antrenamentul pentru un război agresiv pe scară largă împotriva NATO, scrie publicația germană Bild, citând doi analiști de top din serviciile de informații occidentale.

Potrivit surselor Bild, Zapad-2017 a fost un antrenament pentru o parte din operațiunea de anexare a țărilor baltice (și Belarus), precum și pentru „o campanie de șoc“ împotriva țărilor din Europa de Vest, membre NATO, cum ar fi Germania, Olanda, Polonia, Norvegia, precum și împotriva țărilor care nu sunt membre NATO – Suedia și Finlanda, conform paginaderusia.ro.

Forțele armate ruse au fost instruite să ocupe zona vulnerabilă, din punct de vedere rusesc a regiunii NATO – cele trei state baltice.

Analiștii au menționat că, pentru a pune în aplicare o astfel de operațiune, era importat ca armata rusa să captureze rapid asa-zisul coridor Suwalki, pentru a tăia Polonia de contingentul NATO din Lituania.

Sursele explică că anume acesta a fost scenariul exersat de Rusia pe teritoriul Belarusului.

Potrivit lor, militarii ruși au practicat neutralizarea sau preluarea controlului aerodromurilor și porturilor din statele baltice.

Sursele subliniază că „aici nu vorbim despre ocuparea unei tari sau proclamarea vreunei republici, ci strict despre capturarea porturilor, aeroporturilor și așa mai departe“ .

Reamintim că Alianța Nord-Atlantică a acuzat Federația Rusă ca a ascuns deliberat numărul de militari care au participat la exercițiile militare „Zapad-2017” care au avut loc între 14 și 20 septembrie. Conform scenariului anunțat oficial, manevrele militare au simulat lupta împotriva teroriștilor unui stat fictiv – Veyshnoria – într-o regiune separatistă din nord-estul Belarus, de la la granița cu Lituania și Letonia.

0