JO 2016: Olimpiada s-a încheiat. Clasamentul final pe medalii

JO 2016: Olimpiada s-a încheiat. Clasamentul final pe medalii

Jocurile Olimpice de la Rio s-au încheiat duminică, odată cu finala din turneul masculin de baschet, câștigată categoric de SUA în fața Serbiei, 96-66.

La fel de categoric delegația SUA s-a impus și în clasamentul pe medalii. Americanii au obținut în total 121 de distincții, dintre care 46 de aur, la fel ca și acum 4 ani, la Londra. Totuși, față de Jocurile din 2012, americanii au obținut 9 medalii de argint mai mult și tot 9 în plus de bronz.

Marea Britanie, oarecum surprinzător, a ocupat poziția secundă în clasamentul final pe medalii, depășind China. Britanicii au obținut 67 de medalii, dintre care 27 de aur. Față de jocurile pe care le-au găzduit acum 4 ani, britanicii au obținut 2 distincții de aur mai puțin, dar per total cu 2 medalii în plus.

China, delegația care ar fi trebuit să se bată cu SUA pentru prima poziție în clasament, a obținut abia locul 3, cu doar 70 de medalii, dintre care 26 de aur. Față de Olimpiada de la Londra, chinezii au obținut cu 12 medalii de aur mai puțin și cu 18 per total în minus.

Rusia, văduvită de echipa de atletism, a ocupat totuși poziția a 4-a în clasament, obținând în total 56 de medalii (minus 21 față de Londra), dintre care 19 de aur (minus trei față de Londra).

Țara gazdă, Brazilia, s-a aflat la cea mai bună participare din istorie, obținând 19 medalii, dintre care 7 de aur.

Republica Moldova are, cel puțin până la confirmarea probei B antidoping în cazul canotorului Serghei Tarnovschi, o medalie de bronz – cu una mai puțin față de Olimpiada de la Londra.

România a obținut 5 medalii, dintre care una de aur, una de argint și trei de bronz. În 2012 delegația României obținea 9 medalii, dintre care 2 titluri olimpice.

Iată clasamentul final al Olimpiadei de la Rio, una în care s-au acordat medalii în 307 probe (cu 7 mai mult decât la Londra). 59 de țări au obținut cel puțin o medalie de aur, iar 88 au obținut cel puțin o medalie.

12345

0