Japonia va găzdui un summit cu China și Coreea de Sud privind dosarul nord-coreean

Japonia va găzdui un summit cu China și Coreea de Sud privind dosarul nord-coreean

Premierul japonez Shinzo Abe a anunțat că țara sa va găzdui săptămâna viitoare o reuniune cu premierul chinez Li Keqiang și președintele sud-coreean Moon Jae-in, în cadrul summitului urmând a fi abordat dosarul nord-coreean, relatează miercuri dpa. Reuniunea celor trei lideri este prevăzută pentru 9 mai, a anunțat Shinzo Abe în cadrul unei conferințe de presă la Amman, unde efectuează o vizită.

Reuniunea de la Tokyo are loc la aproximativ două săptămâni de la summitul istoric între președintele Moon și liderul nord-coreean Kim Jong-Un, dar și înaintea unui summit planificat între Kim Jong-Un și președintele american Donald Trump.

Săptămâna trecută, cei doi lideri coreeni au convenit să îndeplinească o serie de obiective istorice, printre care denuclearizarea Peninsulei Coreene şi încheierea oficială a războiului intercoreean (1950-1953).

„Trebuie să acţionăm pentru a determina Coreea de Nord să facă paşi concreţi spre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, a subliniat premierul japonez, citat de agenţia de presă Kyodo.

De asemenea, el a promis să consolideze relaţiile cu China. În 2018 se împlinesc 40 de ani de la semnarea unui tratat de prietenie între Japonia şi China.

Premierul chinez Li Keqiang urmează să efectueze între 8 şi 11 mai o vizită oficială în Japonia, a adăugat Abe.

0