Japonia a ucis 251 de balene în ultima campanie în Antarctica. În spatele programului se ascunde o activitate comercială

by Genko Genko

Japonia a ucis 251 de balene în campania de „pescuit ştiinţific” din Antarctica. Acțiunea se înscrie ca fiind ultima după ce Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a impus interdicția de a mai vâna balene.

Potrivit Agenţiei japoneză pentru Pescuit, bilanțul din acest an al balenelor vânate este superior bilanţului de 103 de cetacee ucise în campania precedentă, dar inferior faţă de obiectivul de aproximativ 935 de balene pentru perioada 3 ianuarie-13 martie.

Obligată de CIJ, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, Japonia a anunţat la 3 aprilie că va renunţa, pentru prima dată după 27 de ani, la viitoarea sa campanie de vânătoare de balene în Antarctica, care ar fi urmat să aibă loc iarna viitoare timp de două-trei luni.

„Însă preconizăm să continuăm programul de cercetare în alt loc, conform planului”, a declarat un oficial din cadrul Agenţiei.

După ce Australia a chemat Japonia în faţa Curţii în 2010, argumentând că Japonia deturnează un moratoriu al Comisiei internaţionale pentru balene (CBI) datând din 1986 şi care autorizează vânătoarea de balene exclusiv în copuri ştiinţifice, CIJ a dat dreptate Australiei.

Mai mult, CIJ a apreciat că Japonia ascunde o activitate comercială în spatele unui program de cercetare ştiinţifică.

CITIȚI ȘI...