Vitalie Ciobanu: Votul mixt sau împărțirea cinică a puterii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Dodon nu este credibil în intenția lui de a promova votul electoral mixt, pentru „a le strica” planurile celor de la PD. De această părere este comentatorul Vitalie Ciobanu.

„Revelația” lui Dodon nu e credibilă, fiind subminată de ezitările, de pânda sa prea îndelungata în această chestiune și, mai ales, de bănuiala că se află într-o înțelegere ocultă cu liderul PD, care l-a ajutat să câștige funcția de președinte”, spune Vitalie Ciobanu pentru europalibera.org.

Intenția lui Plahotniuc a fost de la bun început votul mixt, consideră Vtalie Ciobanu iar președintele Dodon vine să-l ajute.

„Destule voci au remarcat că prin inițiativa votului mixt, enunțată pe același ton răstit, supărat, care tinde să-i definească stilul, Dodon și-a dat arama pe față, developându-și colaborarea cu PD, pentru că intenția grupării lui Plahotniuc a fost de la bun început sistemul mixt și nu tăvălugul prea strident al uninominalului, neacceptat de niciun partid, respins de societatea civilă și criticat fără echivoc de partenerii noștri externi, care au subliniat pe bună dreptate că nu schimbarea sistemului electoral îi frământă pe cetățenii Republicii Moldova, ci sărăcia și corupția cu care nimeni nu luptă, lipsa locurilor de muncă, sabotarea anchetei privind furtul din sistemul bancar, descurajarea investițiilor în economie, scumpirea serviciilor de sănătate, problemele din educație, exodul și depopularea Moldovei”.

Pentru a nu fi suspectați, de colaborare tacită cu PD, Dodon și socialiștii ar fi putut să se distanțeze de intențiile coordonatorului, semnând apelul comun al partidelor din opoziția parlamentară și extraparlamentară, susține comentatorul.

„Dodon și PSRM s-au eschivat inabil de a semna Apelul anti-uninominal al Opoziției, aruncând demagogic vina pe partidele care, în viziunea lor, „s-au compromis prin implicare la distrugerea ţării, timp de opt ani de zile” și care tot ele au promovat o agendă străină în învățământ, eliminând „limba moldovenească” și Istoria Moldovei, contribuind la „românizarea” moldovenilor. Vechiul truc: când nu vrei să spui lucrurilor pe nume, faci isterie pe tema statalității amenințate”, spune Ciobanu.

Dodon nu ar vrea să renunțe la putere atât de ușor și din această cauză ar accepta împărțirea electoratului doar cu PD, partid pe care l-ar fi blamat doar de ochii lumii.

„Inițiativa lui Igor Dodon a fost calificată drept trădare. Eu aș mai adăuga un ingredient în această definiție: egoismul. Deși conduce în sondaje și profită de pe urma guvernărilor pretins proeuropene din ultimii ani, PSRM și Dodon nu vor să împartă cu nimeni dintre foștii lor aliați de pe stânga „cozonacul” electoral și preferă o formulă convenabilă adversarului politic, Partidul Democrat, pe care socialistul l-a blamat, de ochii lumii, în atâtea luări de cuvânt. Or, mai cinstit ar fi fost ca PSRM să contribuie la îmbunătățirea votului proporțional care apără sistemul parlamentar din Republica Moldova și plasează, cel puțin teoretic, formațiunile politice în condiții echitabile”, spune Ciobanu.

Vitalie Ciobanu are și o observație: „Deocamdată, până la noi ordine, TV-urile rulează clipuri publicitare cu „votul tău, deputatul tău” și apelurile siropoase ale vedetelor de estradă care și-au descoperit, subit, competența în sisteme electorale, însă tot ele, vedetele, nu vor avea nicio problemă, desigur, să promoveze, cu aceeași dedicație, și votul mixt, socialist-democrat”.

Comentatorul a concluzionat că „votul mixt în condițiile statului captiv care este Republica Moldova, cu o justiție nefuncțională, cu instituții de reglementare executând fără murmur comenzi la telefonul scurt, nu reprezintă altceva decât împărțirea cinică a puterii și sferelor de influență între doi jucători politici pentru care interesul național contează în măsura în care le umple pușculița”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...