Ivan Sukhov: Este Rusia o țară kamikaze?

by Genko Genko

Jurnalistul Ivan Sukhov punctează într-un comentariu publicat de „Moscow Times” că Rusia se află într-un punct al dezintegrării și Kremlinul ar putea apela la armele nucleare pentru a intimida Occidentul.

„Oricine nu se uită la țară prin fereastra de închisoare a televiziunii rusești de stat vede foarte clar tentativele ridicole ale Moscovei de a ascunde lipsa unei agende naționale semnificative în spatele fațadei pretențioase a Olimpiadei, războaielor din Georgia și Donbas, anexarea Crimeei, tentativele ostentative de a rezolva problema Siriei și participarea sa în grupul celor șase state care negociază cu Iranul programul nuclear al acestei țări”, scrie jurnalistul.

Acesta a subliniat că Moscova suferă de un complex de anxietate deoarece a realizat că țara fie se va prăbuși sau va rămâne slab dezvoltată în comparație cu Occidentul, iar acest fapt a forțat liderii să menționeze mai des folosirea armelor nucleare drept ultima varianta prin care-și pot demonstra dreptul de a exista.

Și totuși, liderii de la Moscova se comportă de parcă nu se întâmplă nimic neobișnuit: ministrul de Externe Lavrov vorbește ocazional despre Iran și toată lumea privește cum rubla se întărește la 58 de unități contra dolarului.

În cele din urmă, „liderii Rusiei știu că au la dispoziție butonul nuclear, și dacă țara nu poate – sau nu va putea – să-și rezolve problemele altfel, poate întotdeauna să iasă din joc pornind un Armageddon global”, scrie jurnalistul, care a scris în ultimii 15 ani despre conflictele din Rusia și CIS.

CITIȚI ȘI...