Iulia Timoşenko: „Ucraina va recăpăta Crimeea”, iar invazia peninsulei grăbeşte sfârşitul regimului lui Putin

by Genko Genko

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a exprimat încrederea că „Ucraina va recăpăta Crimeea”, subliniind că cel mai important obiectiv al guvernului de la Kiev în momentul de faţă este să-l împiedice pe preşedintele rus Vladimir Putin să avanseze campania sa de extindere a graniţelor Federaţiei Ruse în detrimentul Ucrainei.

Declaraţiile lui Timoşenko au fost făcute în timpul unui interviu televizat al postului ucrainean de ştiri Savik Shuster, emisiune înregistrată vineri, marcând primul ei interviu amplu de la eliberarea din închisoare în urmă cu o lună, după ce inamicul ei politic Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la conducerea Ucrainei.

În cadrul apelului ei la solidaritatea ucrainenilor, Timoşenko a adăugat că „întreaga lume urmăreşte cu atenţia operaţiunile Rusiei în Ucraina”. Fostul premier şi-a exprimat convingerea că demiterea lui Ianukovici a fost un obstacol în planurile lui Putin de a invada partea continentală a Ucrainei.

„Tot ceea ce vrea Putin este să schimbe ordinea şi să remodeleze lumea pe care o cunoaştem acum”, a declarat Timoşenko, citată de ziarul online „Kyiv Post”.

În ceea ce priveşte anexarea Crimeei la Federaţia Rusă, Timoşenko condamnă drept fals pretextul invocat de Kremlin, potrivit căruia autorităţile ruse au responsabilitatea de a proteja comunitatea de ruşi din peninsulă. În schimb, Timoşenko a declarat că alipirea Crimeei la Rusia este „începutul sfârşitului regimului lui Putin”.

„Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna după ce ne-a declarat război (…) Putin este inamicul numărul unu al Ucrainei, ne-a luat pământul cu armele” , a mai declarat Timoşenko în timpul emisiunii. „Trebuie să fim pregătiţi pentru momentul când Putin va depăşi linia roşie”, a adăugat aceasta, precizând că aproximativ 100.000 de militari ruşi sunt masaţi la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

„Nu este primul dictator cu comportament fascist. Lumea a arestat deja mulţi dintre ei în ultimii ani. Ne amintim de Libia, ne amintim de alţi dictatori care au fost înlăturaţi de la putere de mase. Putin nu este o excepţie”, a declarat Timoşenko, apelând în timpul discursului ei la tehnici de persuasiune folosite în trecut şi de Ianukovici şi practicate şi de televiziunea rusă aflată sub controlul Kremlinului.

CITIȚI ȘI...