(STUDIU) Ce trebuie să faci pentru a scăpa rapid și eficient de răceală și dureri de gât

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inhalaţiile cu abur reprezintă unul dintre cele mai recunoscute remedii tradiţionale în lupta cu răceala, nasul înfundat sau durerile de gât. Vaporii ajută la dizolvarea mucusului nazal desfundând nasul şi ne scapă de durerile de gât, dacă adăugăm în apa fiartă diverse plante sau uleiuri medicinale.

Inhalaţiile calde sunt utile mai ales seara înainte de a merge în pat, pentru a putea respira mai bine în timpul nopții și pentru a atenua disconfortul cauzat de răceli, dureri de gât și nas înfundat, fiind foarte ușor de pregătit. Tot ce ai nevoie este un vas cu apă clocotită și câteva ingrediente care le ai la îndemână.

Pentru a pregăti aburii calzi se fierbe o oală de apă. Când apa fierbe, se scoate cratiţa de pe foc și se adaugă ingredientele utile pe care le aveţi la dispoziție. Apoi se acoperă capul cu un prosop şi se inhalează vaporii prin nas și gura pentru cel puțin 5 minute. Prosopul împiedică dispersarea prea rapidă a vaporilor. Faceţi această procedură o dată sau de două ori pe zi, atunci când este necesar până simptomele răcelii şi durerile de gât vor dispărea. Inhalaţiile cu cimbru, cu muşeţel şi cu mentă vin de hac răcelilor, în timp ce pentru bronşite sunt recomandate cele cu ulei de brad.

Aceste leacuri vechi de când lumea mai au şi un puternic rol antiinflamator şi calmant, şi nu te costă mult.

Înainte de a apela la un astfel de remediu, ţine cont de un sfat important: nu este indicat persoanelor care suferă de astm, femeilor gravide şi copiilor foarte mici.

Inhalaţiile cu bicarbonat

Inhalaţiile cu bicarbonat de sodiu sunt unele dintre cele mai populare. Turnăm o lingură de bicarbonat de sodiu într-o oală de apă clocotită, amestecăm bine și inhalăm vaporii profund. Remediul este foarte util pentru răceli și nas înfundat.

Aburi calzi cu muşeţel

Muşeţelul are proprietăţi calmante și ajută la eliberarea căilor respiratorii. În cazul în care sunteţi răciţi, muşeţelul este de asemenea benefic sub formă de ceai din plante. Pentru a pregăti aburii calzi cu muşeţel adăugaţi un pumn din florile sale uscate într-un vas cu apă clocotită. Dacă doriți, puteți adăuga o linguriță de bicarbonat de sodiu. Mușețelul poate trata și otitele agravate de prezența mucusului nazal. Dacă nu aveți la dispoziție florile de muşeţel, puteţi folosi un pachet normal de ceai de plante din acest ingredient.

Băile cu aburi de eucalipt

Eucaliptul este indicat pentru a eliberarea căilor aeriene în caz de congestie nazală și este bun pentru durerile de gât. Puteți folosi ulei de eucalipt în combinaţie cu bicarbonatul de sodiu. Este nevoie de doar câteva picături (4 sau 5), pe care le turnaţi într-un litru de apă clocotită. Băile cu abur de eucalipt sunt recomandate în special seara, pentru a respira mai bine in timpul somnului.

Sarea grunjoasă

Dacă nu aveți la dispoziție bicarbonat, flori de muşeţel sau ulei de eucalipt, cu siguranţă aveți sare în bucătărie, de dorit grunjoasă. Pentru a pregăti băile de aburi cu sare grunjoasă, se fierbe un litru de apă și se toarnă o lingură de sare în oală. Respiraţi pentru câteva minute vaporii acoperindu-vă capul cu un ştergar pentru a evita dispersarea rapidă a aburilor.

Băile de vapori cu ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esenţial care conţine multe proprietăți de vindecare. Este considerat a fi foarte util atunci când aveți primele simptome ale gripei și alte afecţiuni de iarnă, cum ar fi: nasul înfundat, dureri în gât și răceli. Împotriva simptomelor gripei, puteți adăuga 5 picături de ulei esenţial de arbore de ceai în apa clocotită, turnate direct în oală.

Ce trebuie să faci după o inhalaţie

Ca acţiunea unei băi de abur să fie cât mai eficientă, există câteva reguli pe care trebuie să le urmezi cu stricteţe.

Astfel, după fiecare inhalaţie, ţine un prosop moale peste faţă, timp de ­20-30 de minute, în timp ce tu stai întinsă pe pat şi te relaxezi.

Totodată, este bine să faci câte o inhalaţie în fiecare seară, timp de o săptămână. În cazul bronşitei, sunt indicate chiar două reprize pe zi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...