Istoria moldoveanului din Bălți care a proiectat Boeing 707 și simulatorul de zbor pe Lună

by D M
Distribuiti mai departe...

Robert Frimtzis s-a născut într-o familie de evrei în orașul Bălți, iar din cauza războiului mondial era nevoit să părăsească țara. A emigrat în SUA, unde în scurt timp a devenit unul dintre cei mai cunoscuți ingineri de proiectare a aeronavelor și simulatoarelor de zbor din SUA. 
 

Robert Frimtzis s-a născut în anul 1930, la Bălți. Provine dintr-o familie de evrei, care a fost nevoită să părăsească Basarabia, după ce orașul a fost bombardat de soldații nemți în timpul celui de-al doilea război mondial. La vârsta de 11 ani, băiatul împreună cu părinții lui a emigrat în Tadjikistan. După scurt timp, părinții lui au înțeles că și în Uniunea Sovietică ei nu sunt în siguranță și au decis să fugă din URSS prin România, Ungaria, Austra, Italia, a traversat Munții Alpi, unde s-au stabilit pentru un timp la Geneva. După trei ani petrecuți acolo, părinții împreună cu feciorul au emigrat definitiv din Europa și s-au stabilit în SUA.

În anul 1950 Robert Frimtzis a absolvit Colegiul orașului din New York, iar în 1960 a obținut masterul la Universitatea Columbia. În ambele instituții Frimtzis a studiat ingineria electrică, însă fără a absolvi liceul.  La scurt timp, Robert a participat la crearea mai multor programe spațiale și de apărare a SUA.

Acesta a proiectat simulatoarele de zbor pentru avioanele Boeing 707 și Douglas DC7.

 

Boeing 707

Douglas DC7

Apoi, a creat sistemele pentru Simulatorul Radar al Hughes MG-13.

Hughes MG-13

În 1960, Robert Frimtzis a condus echipa de cercetători care a studiat capacitățile mijloacelor de transport care să zboare spre Lună. Rezultatul acestui studiu l-a propulsat în funcția de manager de proiect al simulatorului de misiuni Apollo (AMS), un dispozitiv conceput pentru a antrena astronauții să zboare spre lună. În acea perioadă a lucrat strâns alături de Neil Armstrong.

 

diez.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...