Israelul ar putea adopta un proiect privind pedeapsa capitală pentru „terorişti”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii partidelor coaliţiei guvernamentale din Israel au convenit duminică să supună în Knesset (parlamentul ţării) un proiect de lege care ar face posibilă pedeapsa capitală pentru „terorişti”, a anunţat formaţiunea naţionalistă Israel Beiteinu, condusă de ministrul apărării, Avigdor Lieberman, potrivit Agerpres.

„Astăzi (duminică – n.red.), proiectul de lege privind pedeapsa capitală pentru terorişti a fost în sfârşit aprobat de forumul coaliţiei liderilor”, menţionează comunicatul, emis în limba ebraică, făcând referire la şefii celor şase partide din coaliţia guvernamentală.

Comunicatul nu este explicit, dar, potrivit AFP, proiectul de lege vizează activităţile palestiniene, aşa cum a cerut Liberman în trecut.

Lieberman susţine că proiectul, dacă va fi adoptat, ar fi un instrument puternic de descurajare împotriva atacurilor şi ar permite combaterea speranţelor atacatorilor care cred că vor putea fi schimbaţi sau eliberaţi printr-un acord politic, mai notează comunicatul.

În 2011, mai mult de 1.000 de palestinieni au fost eliberaţi la schimb cu un soldat israelian ţinut în detenţie timp de cinci ani în Gaza.

„Nu trebuie să-i lăsam pe terorişti să creadă că, după ce au comis un omor, vor sta în închisoare în condiţii bune, apoi vor fi eliberaţi”, a declarat Avigdor Lieberman, conform aceleiaşi surse.

Comunicatul nu precizează când ar putea fi prezentat proiectul de lege în Knesset, unde ar trebui să fie aprobat în patru lecturi înainte de a intra în vigoare. Chiar şi după adoptare, ar putea fi anulat de Curea Supremă a Israelului.

Pedeapsa cu moartea este prevăzută în legea militară israeliană în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel de 50 de ani, însă este rareori pronunţată şi nu a fost aplicată niciodată, după cum notează cotidianul Haaretz.

În frontierele Israelului, legea prevede pedeapsa capitală pentru crime împotriva umanităţii şi trădare. Ea a fost aplicată ultima dată împotriva criminalului de război nazist, Adolf Eichmann, condamnat în 1961 şi executat prin spânzurare un an mai târziu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...