Renato Usatîi: Plahotniuc a decis să-l bage pe Shor la puşcărie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul de Orhei, Ilan Shor, va ajunge la puşcărie, deoarece aşa a decis oligarhul Vladimir Plahotniuc, care prin această mişcare vrea să mascheze intenţia de a-l demite pe primarul de Bălţi, Renato Usatîi.

În cadrul unei transmisiuni live, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a declarat că Ilan Shor, învinuit în dosarul devalizării băncilor, va fi condamnat la închisoare, pentru că aşa a decis Vladimir Plahotniuc.

„Pentru a echilibra situaţia în care se află în raport cu mine şi a masca dorinţa de a mă demite de la primăria Bălţi, Plahotniuc a decis să-l bage pe Shor la puşcărie”, a anunţat Usatîi.

Potrivit acestuia, Shor ar fi rămas deja fără o parte din magazinele duty-free, iar acuma acesta ar urma să fie condamnat în dosarul miliardului furat.

„Decizia lui Plahotniuc este bună, deoarece încă un actor implicat în furtul miliardului de dolari va sta la puşcărie. Totuşi, legea nu este egală pentru toţi. Jumătate din angajaţii lui Plahotniuc ar trebui să fie condamnaţi în acest dosar”, a mai transmis Renato Usatîi.

De menţionat că, astăzi Curtea de Apel a decis că Shor rămâne în continuare în arest la domiciliu.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată dosarul privind comiterea infracţiunii de escrocherie şi spălare de bani de către fostul şef al Băncii de Economii Ilan Şor. Procurorii cer 15 ani de închisoare pentru acesta.

Potrivit procurorilor, Şor este învinuit că, în perioada 4 -25 noiembrie 2014 ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de raportul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...