Iranul vrea să devină prima putere energetică din Orientul Mijlociu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un acord nuclear cu marile puteri şi ridicarea sancţiunilor internaţionale ar face din Iran actorul major în Orientul Mijlociu în materie de energie şi ar atrage investiţii străine, au asigurat miercuri înalţi responsabili iranieni citaţi de AFP.

Iranul, a patra ţară ca rezerve mondiale de petrol şi a doua ca rezerve de gaze, a avut exporturile de aur negru diminuate la jumătate după instituirea unui embargo petrolier sever în 2012, destinat să-l constrângă să-şi abandoneze controversatul program nuclear.

Teheranul exportă în prezent aproximativ 1,3 milioane de barili de petrol pe zi faţă de 2,5 milioane de barili în 2011. În cadrul OPEC, el a pierdut locul doi ca exportator după Arabia Saudită, putere rivală din punct de vedere politic şi economic.

Marile companii petroliere şi-au încetat treptat activităţile în Iran, fiind înlocuite de actori locali şi de întreprinderi chineze, în timp ce zăcămintele petroliere şi gaziere sunt subexploatate.

Dar perspectiva unui acord global în curs de negociere care ar trebui să fie încheiat până la 30 iunie şi ridicarea sancţiunilor care trebuie să-i urmeze cresc apetitul investitorilor străini prezenţi în această săptămână la Târgul anual al petrolului şi gazelor de la Teheran.

„Este timpul să adoptăm o poziţie de forţă în relaţiile cu cei care vin în Iran şi vor să lucreze aici”, a afirmat ministrul petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, în discursul său de inaugurare a târgului.

„Este de înţeles că ei ne-au părăsit în timpuri dificile dintr-un motiv sau altul”, a adăugat el, în faţa participanţilor veniţi din vreo 30 de ţări, exprimându-şi speranţa „de a lucra cu ei pornind de pe o poziţie bună pentru a deveni nr.1 al industriei petroliere în regiune”.

„Trebuie să utilizăm societăţile străine care vor veni după ridicarea sancţiunilor pentru a creşte exporturile şi accesul la pieţele regionale”, a subliniat el. Principalii clienţi ai Iranului sunt asiatici: China, India, Japonia, Coreea de Sud.

Pentru a atrage investitori, Teheranul intenţionează să-şi modifice contractele şi a le face mai atractive. Procesul, lansat după alegerea lui Hassan Rohani în iunie 2013, ia însă timp şi prezentarea noilor contracte este aşteptată în septembrie.

Autorităţile speră că aceste noi modele de contracte, bazate pe „realitatea pieţei mondiale a energiei, vor deveni atât de atractive încât industria naţională va atrage investitori străini”, a asigurat la rândul lui prim-vicepreşedintele iranian responsabil de economie Ehsaq Jahanguiri.

Iranul, a spus el, este hotărât să-şi reia locul pe piaţa mondială „foarte rapid după încheierea unui acord nuclear”.

Potrivit ministrului petrolului, 1.200 de întreprinderi iraniene şi 600 de întreprinderi internaţionale, venite din 29 de ţări, între care Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia, sunt înscrise la târg.

„Iranul are multe resurse şi poate deveni o putere încă şi mai mare dacă sancţiunile dispar”, a explicat Gerhard Klaumunzer, care lucrează la Deep Blue Pump FZC, o întreprindere germano-chineză care operează în Iran.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...