Expert: „CNA, procuratura și SIS ar avea partea lor de vină pentru furtul miliardului”

Expert: „CNA, procuratura și SIS ar avea partea lor de vină pentru furtul miliardului”

CNA, procuratura şi SIS ar fi instituțiile care ar avea partea lor de vină pentru „scurgerea” miliardelor de lei în străinătate. Aceasta este opinia expertului Alexandru Fală, relatată pentru Europa Liberă, cu referire la miliardul furat.

Președintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat în cadrul unei teleconferințe că partea a doua a raportului companiei americane Kroll, ce investighează dispariția a circa un miliard de dolari din băncile falimentate, ar putea fi gata în lunile aprilie-mai. Termenul vehiculat anterior pentru faza de recuperare a activelor era februarie 2017.

Şeful legislativului a dat asigurări că toţi demnitarii implicați în această fraudă vor fi deferiți justiției, lucru pus la îndoială de unii experţi.

„Noi efectiv nu înţelegem cine este vinovat în acest caz şi organele de anchetă din Republica Moldova nu oferă un răspuns la această întrebare. Pe mine, ca cetăţean, mă îngrijorează acest lucru. Dacă instituţiile şi-ar fi făcut treaba noi poate am fi avut o parte din banii delapidaţi, ar fi fost reîntorşi, atunci evident şi povara asupra contribuabilului ar fi fost una mai mică”, mai spune Alexandru Fală.

Amintim că în rapoartele anterioare efectuate de compania americană Kroll se menţionează numele lui Ilan Shor ca fiind unul dintre beneficiarii operațiunii de sustragere a banilor din sistemul bancar. Shor se află sub anchetă, în arest la domiciliu de mai bine de jumătate de an.

Potrivit procurorilor, mai sunt anchetate grupul Grigore Gacichevici, ex-președintele BEM şi grupul Veaceslav Platon. Fostul premier Vlad Filat este, deocamdată, singurul condamnat cu o sentinţă definitivă.

0