Ion Sturza: Sub presiunea disperată de a livra ceva FMI şi BM, Guvernul de la Chișinău și-a amintit subit de reforme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sub presiunea disperată de a livra ceva conform promisiunilor Fondului Monetar Internaşional, Banca Mondială și partenerilor de dezvoltare în schimbul finanțării, Guvernul de la Chișinău și-a amintit subit de reforme, spune fostul prim-ministru Ion Sturza care apreciază că „să începi reformele fundamentale cu un an înainte de alegeri este un pas extreme de riscant”, care denotă că „frica de un deficit major bugetar este și mai mare”.

„Politic, să începi reformele fundamentale cu un an înainte de alegeri este un pas extreme de riscant. Dar frica de un deficit major bugetar este și mai mare. Paradoxul este că, deşi schimbările influențează fundamental viața moldovenilor, puțini s-au sesizat iar discuțiile publice sunt cvasi inexistente. Toți sunt antrenați în agenda profund falsă a schimbării sistemului de vot. Doar în timp moldovenii vor descoperi că până la pensie mai au 3-4 ani mai mult decât anticipase, și că va crește substanțial stagiul de cotizare până la 34 de ani”, spune Ion Sturza.

Acesta face referire şi la „cadoul de Crăciun” – legea reformei sistemului de pensii aprobată la sfârșitul anului trecut.

„Speranța de viață abia atinge 71 de ani, Moldova ocupând locul 154 în lume. În comparație, în 41 de ţări același indice este cu mult mai mare de 80 de ani. Speranța de viață este strâns legată de o altă reformă, cea a sistemului de sănătate. Am făcut câteva referințe zilele trecute în acest sens. Impresia generală este că se dorește o comasare, lichidare forțată a instituțiilor medicale fără o analiză profundă de impact şi dezbateri publice. Cu ochii în pământ și glasul tremurând, șefii instituțiilor medicale “aprobă” dominația doamnei ministru. O stare morală jalnică. Adevărul e că, medicina este doar o parte a ecuației sănătății publice. Cuvintele cheie sunt sărăcia şi educaţia. Astăzi, mai mult de 50% din populația rurală nu are acces la apă curentă, 90% la canalizare. Fântânile sunt infectate cu dejecții de la animale şi wc-ul din curte. Puţine s-au schimbat în acest sens din sec XIX. Sute de noi cazuri de tuberculoză, „boala săracilor”. O ruşine este şi mortalitatea infantilă, peste 10 decese la 1000 de noi născuţi, ultimul loc în Europa”, se arată în mesajul fostului premier.

În context, acesta spune că o soluție ar fi creșterea accentuată a economiei de care ar beneficia toţi cetățenii tării.

Acesta mai declară că şi reforma Guvernului îi provoacă nedumerire. „Evident că trebuie să schimbăm sistemul moştenit de la Sovnarhoz , dar este o abordare serioasă comasarea mecanică a câtorva ministere cu funcții total diferite? O „economie” de tocmai 7.4 milioane de lei pe an este ținta reformei?”, se întreabă Sturza.

Fostul premier a criticat şi noua lege a băncilor, declarând că Banca Națională a Moldovei (BNM) își adjudecă în exces multe prerogative pasibile de abuzuri în viitor.

„Am punctat aceste lucruri, nu pentru a combate nevoia de reforme şi modernizare a țării. Încerc să vă provoc la reflecţie, analiză şi discuţie. Sunt prea importante pentru a le lăsa doar la discreția unei guvernări a cărei suport popular se află în marja de eroare statistică. A unui parlament docil, construit dintr-o majoritate de traseiști corupti si manipulați”, a conchis Ion Sturza.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...