Ion Sturza a remarcat un nou element la proteste – „titușcii”: Guvernarea e pe calea cea bun. Așa a acționat și Ianukovici

Ion Sturza a remarcat un nou element la proteste – „titușcii”: Guvernarea e pe calea cea bun. Așa a acționat și Ianukovici

Fostul premier, Ion Sturza, apreciază că revendicările unui singur om care protestează trebuie să fie luate în considerare de autorități, însă la Chişinău se întâmplă că speakerul Andrian Candu ia la „mişto” miile de protestatari, care au manifestat duminică în faţa Parlamentului. Mai mult, acesta spune că duminică s-a văzut cum ia amploare un nou element la proteste – „titușcii”.

„Consider că chiar și un singur om care protestează e mult! La sigur, el o face din convingeri sau mânat de o nevoie care nu trebuie ignorată sau, și mai rău, luată la mișto, cum a făcut-o domnul spicher Candu. O aroganță crasă față de propriii cetățeni patentată și de prezidentul Dodon. Unii „buni”, iar alții „răi”. Cei „răi” sunt pasibili de a fi „educați” prin violență. Pe contrasens, „masele” aduse de guvernare încolonate, mânate de șefii administrativi. Îmi aminteau de coloanele de prizonieri. Trişti, cu ochii în pământ…Un fel de ostatici, dependenți de guvernare. Crede cineva că vor fi loiali la o adică? Că-și vor rupe cămașa pentru guverne paralele, deputați transfugi, funcționari corupți, avioane private, cluburi de noapte și pentru amatorii de „dolce vita”? Sau pentru a menține lipsa de speranță la o viață decentă? De ce ar face-o? Pentru o iluzorie Europă, acolo unde au acces doar cei care au „coșeliocul” burdușit?”, se arată într-un mesaj al lui Sturza.

De asemenea, dânsul a ținut să precizeze despre un nou element apărut la proteste.„Am văzut deunăzi cum ia amploare un nou element la proteste – „titușcii” – formațiuni paramilitare de „boevici” mușchioși. Guvernarea e pe calea cea bună…Așa a acționat și Ianukovici în timpul protestelor proeuropene, denumite „Maidan”. Din frică și din lipsă de încredere în forțele de ordine legale. Un polițist de carieră se va gândi foarte bine înainte de a scoate pistolul din teacă”, se mai arată în mesajul fostului premier.

Acesta afirmă că a remarcat „o consolidare a regimului prin violență, arestări, dosare și, mai nou, grupuri paramilitare de tipul „titușci”. E o formă de a menține puterea prin inducerea nesiguranței și a fricii”.

„Paradoxal, dar poate avea succes pe termen scurt. Mulți o să încerce să-și motiveze frica, dar și ticăloșia prin adorarea „călăului”. Nimic nou. Sindromul de la Stockholm. E unica soluție, frica și ura estompate de violența autoritară a guvernării actuale? Răspunsul ni-l va da omulețul de la protest! Curaj!”, transmite fostul premier Ion Sturza.

0