Ion Sturza: Eu aș prefera ca următorii conducători ai noștri să fie săraci, dar cinstiți, nu un Dodon cu casă de milioane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Eu aș prefera ca următorii conducători ai noștri să fie săraci, dar cinstiți și că responsabilitatea eșecurilor Republicii Moldova nu o au cetățenii, dar elitele. Aceasta este opinia fostului premier Ion Sturza.

„Cred că țara aceasta are nevoie de un catharsis, de o curățare pe criterii morale și etice. Eu aș prefera ca următorii conducători ai noștri să fie săraci, dar cinstiți, pentru că este total amoral, și asta o vorbește un om bogat relativ, care are o prosperitate, este total amoral astăzi să ieși în fața oamenilor și să le povestești despre cât de bine ei vor trăi, că trebuie să mai rabde încă zece ani de zile, cum a spus recent dl prim-ministru, că pensia de 700 de lei sau salariul de 2.000 de lei este OK și noi vă facem drumuri și, în același timp, acest mod de viață exorbitant – avioane private, cluburi de noapte, ceasuri de sute de mii și alte lucruri”, precizează Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Fostul prim-ministru consideră că liderii cinstiți vor apărea și că nu este imposibil acest lucru. „Într-o țară săracă și cu multiple probleme sociale, anume acest tip de politicieni cred că vor fi următorii care vor guverna țara asta. Nu un Dodon durdușel și frumușel, cu case de milioane, cu concerte de milioane, cu nu știu ce apucături de burjua, nu el; cred că alții”, punctează Ion Sturza.

În același timp, fostul premier este de părerea că „responsabilitatea eșecurilor Republicii Moldova nu o au cetățenii, așa cum încearcă unii astăzi să declare, până la urmă, o au elitele, cei care și-au adjudecat această responsabilitate de a fi liderii, pastorii acestei turme”.

Totodată, el ține să dea o replică publică tuturor celor care cred că poporul nu votează așa cum trebuie.

„Să vedem cum au votat oamenii pe parcursul acestor 26 de ani. Au dat posibilitate la toți să guverneze – la frontiștii de la începutul anilor ’90, la agrarienii semicomuniști, semi-de-piață, la democrați în ’98, au revenit pe urmă comuniștii, în 2009 i-au măturat, pur și simplu, au venit democrații… Deci, nu putem să spunem că nu au fost tentativele oamenilor. Toți au eșuat de a aduce un proiect de țară cât mai coerent”, mai adaugă Ion Sturza.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...