Ion Sturza, despre iarna din aprilie: „De roada din grădină depinde ce vor pune copiii în ghiozdan”

Ion Sturza, despre iarna din aprilie: „De roada din grădină depinde ce vor pune copiii în ghiozdan”

Fostul premier Ion Sturza a postat pe pe o rețea de socializare opinia sa despre ninsoarea neașteptată de la sfârșitul lunii aprilie. El a criticat spusele unui sociolog care a menționat că moldovenii nu ar înțelege prea multe despre intemperii și consecințele acestora ca să se dea cu părerea.

„Am văzut astăzi cum un sociolog aciuat pe Bâc se lamenta că moldovenii ar fi „proști”, întrucât se dau cu părerea despre fenomenele naturii. Nu așteaptă ei, „proștii”, o opinie a experților guvernării. Guvernare al cărei „toboșar” a devenit, de la o vreme și sociologul”, scrie Sturza.

Nu este nevoie să fii mare expert ca să-ți dai seama că a fost compromisă o mare parte a roadei. Mai ales că moldovenii sunt un popor crescut în mediul agricol, continuă Sturza.

„Nu trebuie să fii mare „sociolog” să-ți dai seama de ce plâng basarabenii. Plângem pentru că la origini mai toți suntem țărani. De mici copii primul lucru pe care îl făceam dimineața era să ne uităm pe fereastră cum e timpul, dacă ploua sau nu, era frig, soare… Și nu pentru a o zbughi la „plajă”. Nu. De roada din grădină depinde dacă lumea va avea încălțări la Paște sau ce vor pune copiii în ghiozdan. E un reflex genetic, natural, omenesc…”, spune fostul premier.

Într-un final, Sturza menționează că, de fapt, oamenii simpli sunt cei care înțeleg mai bine problemele de supraviețuire și nu tot felul de „experți” care se dau cu părerea în orice situație

„La mine în sat au înghețat toți nucii, una dintre puținele surse de existență a localnicilor. Pentru cei care și-au legat soarta de agricultură, pentru mii de moldoveni, sute de mii, e o problemă de supraviețuire.
Sigur, nu e același lucru pentru voi, „experții” atotștiutori, papioane de unică folosință ale guvernărilor eterne”, a mai spus fostul premier Ion Sturza.

0