Investigarea crimelor comise de Plahotniuc trebuie făcută de un grup internaţional de anchetatori

Investigarea crimelor comise de Plahotniuc trebuie făcută de un grup internaţional de anchetatori

De investigarea crimelor oligarhului Vladimir Plahotniuc trebuie să se ocupe un grup internaţional de anchetatori, pentru ca nimeni să nu poată duce investigaţiile pe făgaş politic. Despre aceasta a declarat preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, la postul de televiziune TV8.

În aşa mod, potrivit lui, dosare penale privind crimele comise de Plahotniuc au fost deschise în România, Rusia, Italia, Austria, SUA, „vă voi spune mai mult: în majoritatea ţărilor enumerate, eu am calitatea de martor şi toate ele au legătură cu Plahotniuc”. În context, Usatîi a subliniat că Plahontiuc figurează într-o urmărire penală a Ministerului securităţii interne al SUA.

„Astăzi are loc cercetarea legată de furtul miliardului din sistemul bancar care, la rîndul ei, este legată de „laundromat” în Moldova. Plahotniuc este astăzi anchetat”, a declarat Usatîi. El a amintit, de asemenea că pretenţii faţă de Plahotniuc mai există în Austria, în privinţa solicitării în care oligarhul se află sub monitorizarea Interpol.

Pe lângă asta, pretenţii există şi în România. „Astăzi trebuie să se adune anchetatorii din toate aceste ţări, să creeze un grup de lucru comun, pentru ca nimeni să nu aibă şanse să ducă urmărirea penală pe făgaş politic.

Să iasă românii cu englezii, ruşii cu americanii, pentru ca fiecare să-şi înainteze pretenţiile faţă de gruparea lui Plahotniuc”, a concluzionat el.

Anterior, Comitetul de Anchetă al Rusiei i-a înaintat lui Plahotniuc învinuirea privind tentativa de omor. Prin urmare, Judecătoria Basmannîi din Moscova a eliberat un mandat de arest a preşedintelui PDM şi l-a anunţat în căutare internaţională. Pe lângă asta, Plahotniuc este, de asemenea, figurant al altui dosar penal, de această dată, intentat în România, pe articole privind crearea unei grupări criminale organizate, fraudă şi şantaj.

Mai mult ca atât, Vlad Plahotniuc se află sub monitorizarea Interpol fiind bănuit de trafic de fiinţe umane şi spălare de bani.

0