Intenția Guvernului de a privatiza cu doar 48 de mln. lei compania Air Moldova, bagă din nou țara în gura presei internaționale

Intenția Guvernului de a privatiza cu doar 48 de mln. lei compania Air Moldova, bagă din nou țara în gura presei internaționale

Intenția guvernării de a privatiza la un preț de nimic compania aeriană de stat Air Moldova, aduce din nou țara noastră în gura presei internaționale. Astfel, după anunțul Agenției Proprietății Publice (APP) privind scoaterea la vânzare a companiei, aceasta fiind una dintre cele 12 companii de stat care au fost oferite spre vânzare, portalul ATWOnline.com s-a arătat surprins de prețul cerut pentru cele șapte aeronave, dintre care patru sunt Airbus-uri destul de noi.

Digi24 din România, care a preluat articolul, traducându-l în română, l-a intitulat „Privatizare controversată a Air Moldova: Șapte aeronave date pe mărunțiș”

Termenul limită pentru oferte este 4 septembrie. Într-o declarație, APP a declarat că Air Moldova este oferită investitorilor „din cauza nevoii de capital privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor oferite și extinderea gamei de servicii și atragerea pasagerilor de tranzit”.

Potrivit site-ului companiei aeriene, compania operează o flotă de două Airbus A320s, două A319s și trei Embraer E190s.

În cadrul unei conferințe de presă care anunță privatizările de stat, directorul general al PPA, Vladimir Baldovici, citat de agenția de presă IPN, a declarat că Air Moldova va fi oferită la un preț de 48 milioane de lei (2,9 milioane de dolari).

Întrebat cu privire la prețul aparent modest, Baldovici a explicat că, în acest an, compania aeriană a acumulat doar în acest an datorii de 150 de milioane de lei, ridicând volumul datoriilor la 1,2 miliarde de lei. Prețul luat în considerare include și aceste datorii. În cazul în care mai mult de un potențial cumpărător ar fi fost interesat de transportator, prețul plătit ar putea fi mai mare decât cel inițial citat.

El a adăugat că Air Moldova a operat în prezent doar trei aeronave, restul fiind închiriate în contractele de leasing operațional. El a sugerat că orice cumpărător al Air Moldova ar putea forma o alianță cu organizații mai mari pentru a îmbunătăți nivelul de serviciu al companiei aeriene.

Air Moldova a transportat anul trecut 1,1 milioane pasageri.

0