Îngrijorările unei Delegații pre-electorale APCE care tocmai și-a încheiat o vizită în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților; discurs de ură, inclusiv împotriva candidatelor femei; utilizarea resurselor administrative; suspiciuni privind cumpărarea alegătorilor; implicarea funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor; distribuirea cadourilor electorale în timpul evenimentelor electorale cu implicarea fundațiilor de caritate afiliate unor partide politice. Acestea sunt principalele îngrijorări semnalate membrilor unei delegații pre-electorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei înaintea alegerilor parlamentare în Republica Moldova care și-a încheiat o vizită oficială în țara noastră.

Totodată, potrivit unei Declarații ca urmare a vizitei în Moldova, în opinia unor interlocutori, „utilizarea camerelor de supraveghere video în incinta secțiilor de votare poate fi percepută drept mijloc de presiune și control al votului”. „Delegația APCE condamnă astfel de practici și cere autorităților relevante să întreprindă toate măsurile necesare pentru a le exclude”, se arată în Declarația APCE.

„În ceea ce privește finanțarea campaniei electorale, în pofida îmbunătățirii reglementărilor legale privind finanțarea campaniei electorale și a partidelor politice și prezentării corespunzătoare a rapoartelor financiare privind cheltuielile electorale suportate de partidele politice, mai mulți interlocutori au remarcat că resurse financiare considerabile pot fi utilizate în afara oricărui control din partea instituțiilor de stat”.

La fel, membrii delegației au atras atenție asupra numărului sporit de „cazuri frecvente de presiune, amenințări și atacuri fizice și verbale asupra jurnaliștilor independenți pe parcursul ultimilor luni înainte de alegeri”. „Pluralismul media poate fi considerat limitat, deoarece majoritatea mijloacelor de informare sunt afiliate principalelor partide politice, iar sectorul publicității este sub controlul acestora. Gradul foarte înalt de concentrare a proprietății asupra mijloacelor de informare, monopolul asupra multor organe de presă și lipsa transparenței privind sursele de finanțare se regăsesc printre subiectele care ridică serioase îngrijorări menționate în rapoartele anterioare ale APCE”, se mai spune în declarație.

Delegația pre-electorală a APCE reamintește că APCE a observat toate scrutinele parlamentare și prezidențiale organizate în Republica Moldova începând cu 1994. „Din păcate, unele probleme recurente încă nu i-au găsit rezolvarea. Mai mult decât atât, alegerile viitoare se vor desfășura în baza unui nou sistem electoral care contravine recomandărilor anterioare formulate de Comisia de la Veneția. Din aceste considerente, delegația solicită autorităților relevante să întreprindă toate măsurile necesare în vederea asigurării dreptului cetățenilor la alegeri libere în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de către Republica Moldova”.

Nu în ultimul rând, deși „observarea referendumului consultativ nu intră în competența delegației APCE”, aceștia amintesc despre Rezoluția APCE 2251 (2019) privind „Actualizarea liniilor directoare privind asigurarea referendumurilor corecte în statele membre ale Consiliului Europei”, care „nu recomandă organizarea referendumurilor în aceeași zi cu alte alegeri”.

La Chișinău, delegația a avut întrevederi cu primul ministru, președintele Parlamentului, lideri sau reprezentanți ai partidelor politice parlamentare și extra-parlamentare participante la alegeri, președintele Comisiei Electorale Centrale, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, președintele Autorității Naționale pentru Integritate, reprezentanți ai societății civile și mass-media, și reprezentanți ai comunității internaționale.

O delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei formată din 32 de membri va reveni în Republica Moldova pentru observarea alegerilor din 24 februarie 2019.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...