(INFOGRAFIC) Statul ridicat din nisip se prăbuşeşte: Probleme mari pentru Dubai

by Genko Genko

Bursa din Dubai s-a prăbuşit ieri, după ce principalul index a căzut cu 6,5%, consemnând astfel o scădere de 20% în ultima lună. Principalul motiv al scăderii sunt pierderile masive ale celei mai mari companii de construcţii – Arabtec, pe fondul unor zvonuri legate de posibile concedieri.

În ultima lună, acţiunile Arabtec – una dintre companiile care a construit Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, s-au prăbuşit cu 50%, scrie Bloomberg.

Banca centrală din Emiratele Arabe Unite a atras atenţia recent că piaţa imobiliară este supraîncălzită, ceea ce a determinat o contracţie cu mai mult de 19% a indexului bursei din Dubai, într-o singură lună. Potrivit Bloomberg, cele mai mari companii listate pe bursă sunt cele de construcţii.

Citeşte şi: (FOTO, VIDEO) Grădina Minunilor, din Dubai

Arabtec a infirmat, pe site-ul bursei, că ar fi concediat mii de angajaţi. Compania a dat afară doar „un număr limitat” de salariaţi, după plecarea directorului general Hasan Ismaik, pentru creşterea productivităţii şi reducerea cheltuielilor, a anunţat managementul firmei.
1
„Piaţa nu a putut rezista furtunii în care a atras-o Arabtec. La acest nivel se văd oportunităţile bune, dar se pare că nu toţi jucătorii sunt de aceeaşi părere”, a spus Montasser Khelifi, senior manager la Quantum Investment Bank Ltd. din Dubai, acesta susţinând că prăbuşirea era oarecum aşteptată după creşterea bruscă din ultimii ani.

Analiştii au atras atenţia în ultima perioadă că acţiunile bursei din Dubai au explodat, pe fondul creşterii masive a preţurilor proprietăţilor, dar şi ca urmare a celui mai rapid avans economic din 2007 încoace şi că va urma o perioadă de aşezare a pieţei şi de scăderi. FMI se aştepta ca economia Dubaiului să crească cu 5,1% în acest an.

Citeşte şi: (FOTO) Drumul Qatarului de la sărăcie şi malnutriţie, la ţara cea mai bogată a lumii

Arabtec a fost înfiinţată în 1975, iar din 2005 este listată la bursa din Dubai şi este una dintre companiile care au construit cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa. Dezvoltatorul imobiliar a mai câştigat o serie de licitaţii pentru proiecte finanţate de stat, inclusiv un terminal al Aeroportului din Abu Dhabi, dar şi o ramură a muzeului Louvre din Paris. Compania are mai mulţi de 40.000 de angajaţi, potrivit site-ul oficial.

CITIȚI ȘI...