(INFOGRAFIC) Prietenii lui Dodon nu sunt şi ai Republicii Moldova: UE, Banca Mondială, ONU, România şi America, în topul celor mai importanți investitori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asistența externă, acordată de comunitatea internațională, continuă să exercite un rol important în dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova. Dacă președintele Igor Dodon declară că cei mai buni prieteni ai ţării sunt Turcia şi Federația Rusă, statistica îl contrazice, întrucât cei mai importanți cinci donatori ai țării noastre pentru anul 2016 au fost UE, Banca Mondială, România, SUA și Agențile ONU.

Printre grupul de parteneri de dezvoltare cu care colaborează Republica Moldova în vederea realizării agendei pentru dezvoltare, este de menționat că, în ultimii ani, UE, Banca Mondială, Agenţiile ONU, România, SUA etc. se mențin drept cei mai mari și mai importanţi donatori după volumul debursărilor în Republica Moldova, iar vorbele lui Dodon cum că Turcia şi Rusia sunt principalii prieteni ai ţării noastre sunt speculații.

Astfel, unui raport publicat de Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, la 31 decembrie 2016, o pondere de circa 76% din volumul asistenţei externe debursate în Republica Moldova este raportată de 5 parteneri de dezvoltare, iar ponderea de 24% este raportată de către 11 donatori. Astfel, ținînd cont de datele prezentate de partenerii de dezvoltare pentru 2016, în topul celor 5 donatori după volumul asistenţei debursate în Republica Moldova intră: Uniunea Europeană, Banca Mondială, România, BERD și Agențiile Organizației Națiunilor Unite (ONU). Nici Rusia, nici Turcia nu figurează în topul celor 15 mari donator.

Conform datelor prezentate de către autorităţile publice centrale, în anul 2016 principalele sectoare din Republica Moldova care au beneficiat de proiectele de asistenţă externă au fost: Agricultura; Transport şi drumuri; Sănătate; Sectorul energetic; Apă şi canalizare, schimbări climatice.

La instrumentele de finanţare a asistenţei externe se referă granturile şi creditele.


În acest context, menționăm că creditele care prevalează în asistenţa externă cu o pondere de cca 78% în 2016, în mare parte, reprezintă suportul financiar rambursabil, acordat Republicii Moldova pentru realizarea proiectelor mari investiționale în infrastructura drumurilor, transporturi, agricultură, energetică, apă și canalizare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...