(INFOGRAFIC) Egalitatea de gen pe înțelesul tuturor: Află toate datele despre femeile și bărbații din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu un singur click, utilizatorii pot afla ce salarii au femeile în comparație cu bărbații sau care este raportul de gen în organele de luare a deciziilor. Asta datorită „GenderPulse” – primul instrument de vizualizare grafică interactivă, ușor de înțeles, a indicatorilor statistici sensibili la dimensiunea de gen.

„GenderPulse” este destinat tuturor celor interesați de problematica de gen: reprezentanților administrației publice centrale și locale, implicați în luarea de decizii în domeniul politic, social și economic, precum și reprezentanților ONG-urilor, mediului academic, mass-media, care monitorizează și analizează situația egalității de șanse, dar și publicului larg.

Indicatorii vizualizați în „GenderPulse” sunt sincronizați cu Banca de date statistice „StatBank”, care întrunește date colectate din diferite instituții și validate de Biroul Național de Statistică.

gender1

Pentru a face femeile și bărbații vizibili în statistici, datele sunt dezagregate pe sexe. Astfel de date permit înțelegerea rolului femeilor și al bărbaților în societate, a activităților pe care le desfășoară, modalităților în care femeile și bărbații interacționează, diferențelor existente în accesul și folosirea resurselor, în potențialul și oportunitățile de care dispun.

„Este prima încercare de a face datele accesibile și ușor de înțeles nu doar de către factorii de decizie, dar și de către orice persoană”, a afirmat reprezentanta de țară a UN Women în Moldova, Ulziisuren Jamsran.

Datele vizualizate pe „GenderPulse” sunt grupate în 5 domenii tematice relevante pentru analiza problematicii de gen: demografie, participare în procesul decizional, educație, sănătate și abilitare economică.

gender2

Doina Munteanu, șefă programe la PNUD Moldova, a menționat: „Avem o încredere profundă că dezvoltarea umană durabilă nu poate fi realizată fără participarea deplină a femeilor și fetelor. Prin utilizarea activă a acestor date, care de astăzi sunt mult mai accesibile, vom putea interveni acolo unde este într-adevăr necesar și vom contribui la schimbări tangibile, valorificând potențialul fiecărei femei și al fiecărui bărbat”.

Marea majoritate a graficelor de pe „GenderPulse” sunt însoțite de texte scurte, pe înțelesul tuturor, care au scopul de a explica interactiv semnificația indicatorului statistic vizualizat, de a arăta diferențele de gen observate sau de a descrie evoluția în timp a fenomenelor măsurate de indicatorii statistici.

Amintim că în iulie 2016, ONU în Moldova a lansat profilurile statistice pe înțelesul tuturor ale 10 grupuri de fete și femei din Republica Moldova.

„GenderPulse” a fost elaborat de BNS, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...