Infantino, încântat de mărirea numărului de echipe la CM: „Calitatea va creşte”

Infantino, încântat de mărirea numărului de echipe la CM: „Calitatea va creşte”

Gianni Infantino a apărat decizia de mărire a numărului de echipe de la Cupa Mondială, de la 32 la 48, luată în urma propunerii sale.

Preşedintele FIFA susţine că principalul motiv al acestei hotărâri nu este de a genera mai mulţi bani, în ciuda creşterii importante a veniturilor în noul format.

“Nu este o decizie economică, ci dimpotrivă o decizie pur fotbalistică. Toate formatele au avantaje din punct de vedere financiar. Însă suntem într-o poziţie confortabilă pentru a lua o decizie pe baza meritului sportiv”, a declarat Infantino pentru BBC.

Noul format al Cupei Mondiale, cu 48 de echipe la start, va intra în vigoare de la ediţia din 2026. Numărul meciurilor disputate va creşte de la 64 la 80, însă perioada de disputare a competiţiei va fi menţinută la 32 de zile. Cele 48 de participante vor fi împărţite în 16 grupe a câte trei echipe fiecare, iar primele două clasate se vor califica în fazele eliminatorii, scrie Digisport.

“Este o decizie istorică, prin care Cupa Mondială va intra pe deplin în secolul XXI. Costa Rica a eliminat Anglia şi Italia la ultima Cupă Mondială, a fost o echipă foarte solidă. Şi sunt alte multe selecţionate care s-au descurcat foarte bine. Cred că astfel calitatea actuală va putea creşte. Faptul că vor fi mai multe ţări care se vor putea califica va da posibilitatea de a se investi bani în fotbalul de elită, precum şi în fotbalul de bază”, consideră preşedintele FIFA.

Infantino a comentat şi criticile cluburilor europene faţă de noul format al CM. Şeful Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, a anunţat chiar că se gândeşte să dea în judecată FIFA pentru această decizie.

“Fotbalul s-a transformat într-un sport cu adevărat global. Toată lumea este mulţumită cu investiţiile în Europa, însă ce se întâmplă cu investiţiile în afara Europei? Trebuie să fim deschişi. Mesajul pe care îl transmitem cluburilor este că nu se va schimba calendarul, datele Cupei Mondiale şi aşa se va întâmpla. Se va juca timp de 32 de zile, ca şi acum, cu maximum şapte partide, ca şi acum, pe 12 stadioane diferite, aşa cum se întâmplă şi în prezent. Vom da însă posibilitatea mai multor ţări să viseze”, a spus Gianni Infantino.

“Selecţionatele cele mai importante vor fi, în continuare, cele europene şi sud-americane, însă dacă analizăm rezultatele de la ultimele Mondiale putem observa că şi celelalte continente au crescut mult. Şi din acest motiv trebuie să fim deschişi către o extindere. Este vorba de dezvoltarea fotbalului”, a mai afirmat preşedintele FIFA.

0