Încalcă legea: Puține autorități din Republica Moldova publică rapoartele anuale privind transparența deciziilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Transparența propriei activități este străină multor autorități publice locale din Republica Moldova. Deși legea o cere, autoritățile care-și publică rapoartele anuale privind transparența procesului decizional pot fi numărate pe degete. Astfel, dintre cele 56 de orașe din țară, doar primăriile din Chișinău și Orhei și-au făcut publice activitățile de transparență, iar la nivel regional, consiliile raionale din Fălești, Edineț și Strășeni au fost cele mai exemplare la acest capitol.

Conform legii, „raportul anual privind transparenţa în procesul decizional va fi făcut public nu mai târziu de sfârșitul trimestrului I al anului imediat următor anului de referinţă”.

Potrivit Buletinului informativ „Bugete fără secrete”, acesta trebuie să includă numărul deciziilor adoptate, numărul recomandărilor recepționate în cadrul procesului decizional, întrunirile publice organizate, cât și cazurile de contestare pentru nerespectarea legii. Nepublicarea raportului constituie abatere disciplinară și se sancționează.

Potrivit Raportului „Guvernarea locală deschisă pentru cetățeni activi și informați”, Primăria municipiului Chișinău este a doua cea mai transparentă primărie din țară, fiind devansată de primăria orașului Cimișlia. Cele mai transparente capitole sunt cele legate de administrarea patrimoniului public, serviciile sociale și accesul la informație.

Primăria orașului Orhei este poziționată a opta în top 50 cele mai transparente localități din R. Moldova. Aceasta a obținut 42 de puncte din maximum 100, conform datelor de pe localtransparency.viitorul.org. Acestea sunt unicele primăreii ale orașelor, care și-au publicat rapoartele anuale.

Din cele 32 de consilii raioane, doar pe site-urile a trei consilii am găsit rapoartele cu privire la procesul decizional în anul 2016. Este vorba de Fălești, Edineț și Strășeni.

Informațiile prezentate în rapoartele privind transparența procesului decizional și natura publică a documentului permit o evaluare a activității autorității publice locale în ce privește aplicarea Legii transparenței. Iar în baza acestor informații se pot realiza comparații între autorități, analizânduse motivele care generează o activitate mai mult sau mai puțin deschisă și responsabilă.

Articolul integral poate fi găsit AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...