Încă trei cetățeni străini și membrii familiilor lor au obținut cetățenia R. Moldova prin investiții

by D M
Distribuiti mai departe...

La doar câteva zile distanță după ce Guvernul a decis instituirea pentru un termen de patru luni a moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova în baza investițiilor, președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care a acordat cetățenia țării noastre pentru trei străini, numele cărora nu au fost publicate în Monitorul Oficial. 

Pe lângă cei trei cetățeni străini, cetățenia R. Moldova au obținut-o și alte trei persoane, membri ai familiilor acestora.

Informațiile despre cine sunt persoanele care obțin cetățenia R. Moldova nu sunt însă făcute publice de autorități.

Până în prezent, pentru obținerea cetățenii R. Moldova prin investiție au fost depuse 34 de solicitări, care urmează a fi examinate în ciuda moratoriului. Cereri noi nu vor fi însă acceptate deocamdată.

La 18 iunie, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect cu privire la abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiții. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat de la tribuna Parlamentului că această lege poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea R. Moldova.

Programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie a fost lansat oficial la nivel internaţional. Evenimentul a avut loc pe 5 noiembrie, în cadrul Conferinţei Globale a Reşedinţei şi Cetăţeniei de la Dubai, la care a fost prezent şi ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

În timp ce autorităţile prezintă Programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, susţin că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova.

Totodată, analiza modificărilor legislative promovate de Parlament şi Guvern pentru a face posibilă acordarea cetăţeniilor pe bani, scoate în evidenţă mai multe prevederi promovate pe ultima sută de metri de către autorităţi şi criticate de experţi. Astfel, persoanele care îşi vor „cumpăra” cetăţenia nu vor fi obligate să cunoască limba de stat şi Constituţia R. Moldova, iar numele acestora nu va fi publicat în Monitorul Oficial, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte categorii de cetăţeni noi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...