Încă 2 milioane de scuze pentru Plahotniuc

Încă 2 milioane de scuze pentru Plahotniuc

Timofti putea fi amintit peste ani pentru un singur gest, cel din ianuarie 2016, când împins de la spate de o mulțime înfuriată a avut curajul să nu-l desemneze pe Plahotniuc la funcția de premier. Până atunci, dar și după, individul nu a fost nimic altceva decât o mașină de promulgat legi și acordat medalii.

A decis însă să facă uitat și acest gest în urma unui așa-zis interviu apărut ieri, în care și-a cerut scuze de la oligarh pentru ce a făcut în ianuarie.

Nu este deloc întâmplător că aceste declarații vin acum de la Timofti. După ce a promulgat într-o veselie legi antipopulare în ultimele săptămâni și a desemnat un procuror convenabil oligarhului, cel care a ocupat în ultimii aproape 5 ani funcția de președinte a decis să facă și gestul final de mulțumire pentru bătrânețile liniștite care i-au fost asigurate: scuzele de la cel care a îngenuncheat acest stat.

Faptul că scuzele au apărut acum, cu 2 zile înaintea congresului PD-ului și în plin proces de spălare a imaginii oligarhului, denotă că Plahotniuc are încă planuri mari în politică, iar funcția de premier este una pe care o țintește în continuare.

Totuși, cei care vor să-l mai curețe un pic pe oligarh și care probabil îl mint că astfel de scuze îl pot ajuta, ar trebuie să ia în considerare de la cine vin. De la cel care în ultimele luni de mandat a atins o contraperformanță greu de imaginat, ajungându-l la antirating chiar pe oligarh.

Așa că au o treabă dificilă de făcut. Pentru că ar trebui să convingă vreo 2 milioane de oameni, cam câți au rămas în Moldova, să-și ceară scuze de la oligarh pentru că:

– Le-a furat miliardul;
– I-a lipsit de dreptul la o justiție echitabilă;
– Îi fură în fiecare zi prin tarifele la energie electrică, telefonie, internet, televiziune;
– Îi are de proști, mințindu-i zilnic, de dimineață până seară la canalele pe care le controlează;
– Le-a îngropat orice speranță de integrare europeană, aducând acest deziderat de la 75% în sondaje la 35%;
– Gonește din țară, în fiecare zi, câte 106 cetățeni care nu se mai întorc niciodată pentru a trăi în Moldova;
– I-a transformat în cetățenii celei mai sărace țări din Europa, cu practic cea mai coruptă justiție din lume și cel mai scăzut nivel de trai de pe Bătrânul Continent;
– Pentru că-i promovează în funcții importante pe toți torționarii de la 7 aprilie;
– Pentru că ucide zilnic și ultima urmă de speranță la o viață decentă la ei acasă.

Și lista poate continua.

Plahotniuc, în zadar rulezi non-stop scuzele unui nimeni care s-a perindat prin funcția de președinte. Mai rămân încă vreo două milioane de oameni pe care ar trebui să-i convingi.

Alex Cozer

0