Imperiul lui Vladimir Putin, mai putred ca niciodată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prin anexarea Crimeei Vladimir Putin a transmis un mesaj clar lumii întregi. Acum se bucură de cea mai mare popularitate în Rusia, de la reîntoarcerea sa în fruntea țării. Totuși, noua strategie a presedințelui pune în evidență slăbiciunile economice ale Rusiei.

Sancțiunile Occidentului și reacția negativă a piețelor financiare după anexarea Crimeii de către Rusia nu sunt lucruri care să îi bucure deloc pe locuitorii acestui stat, se arată într-o analiză făcută de CNN.

Noul imperiu pe care Putin vrea să îl consolideze nu este chiar atât de stabil pe cât se crede.

Suișuri și coborâșuri pentru Rusia, în plan economic

În timpul primelor două mandate ale lui Putin, Rusia a mai recăpătat din puterea pe care și-o dorește la nivel mondial, după prăbușirea URSS-ului. Ascensiunea țării în plan extern a fost posibilă și ca urmare a unei creșteri economice rapide.

Veniturile din exporturi au crescut în medie cu 7% între anii 2000 și 2008, situația mai bună în plan economic fiind posibilă datorită exploatării resurselor naturale ale țării. Limitele acestui stat au început să se vadă chiar înainte de criza de la sfârșitul anului 2008.

Războiul din Georgia și amenințările pe care Putin le-a adresat companiei Mechel au încetinit creșterea economică, ceea ce a condus la o recesiune accentuată. Apoi, mărirea prețului gazelor și petrolului a îmbunătățit situația, dar aceasta a rămas sub nivelul existent înainte de criza mondială din 2008. Anul trecut, procentul creșterii a fost de doar 1,3%.

O perspectivă negativă

Criza din Ucraina a dus la o ajustare negativă a estimării creșterii economice a Rusiei. Statisticile arată că economia țării s-ar fi contractat în primul trimestru din 2014. Produsul intern brut al Rusiei este afectat de corupția existentă la nivelul autorităților, investitorii simțindu-se ameninţați din această cauză și devenind mai reticenți.

Rusia a fost slăbită și de cheltuielile foarte mari implicate de organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din luna februarie. Suma cheltuită a fost un adevărat record, ea ridicându-se la circa 50 de miliarde de dolari. Economia regimului de la Kremlin nu este una diversificată, ea bazându-se prea mult pe gaze și petrol, ceea ce reprezintă o slăbiciune notabilă de care Putin este conștient.

Admiratorii săi îl văd în prezent ca pe un salvator al Rusiei, după perioada dezastruoasă a regimului lui Boris Elțin. Adversarii actualului lider susţin că abia acum se vede efectul reformelor făcute de Elțin, Putin profitând de măsurile luate în trecut.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...