Ilian Cașu: Turcia poate pretinde la titlul de proprietate al clădirii Președinției

by D M
Distribuiti mai departe...

Membrul Partidului Nostru, Ilian Cașu spune că Turcia poate solicita într-o instanță de drept internațional un etaj, o parte din terenul Președinției sau chiar toată clădirea. Și asta pentru că sediul este singura proprietate de stat care NU se află la balanța Cancelariei de Stat. 

“Decizia a fost luată de guvernul Filip după ce partea turcă a făcut public anunțul despre renovarea clădirii. Mai îngrijorător, cadoul Turciei de 8,9 milioane euro nu a fost trecut prin procedura legală a statului Republica Moldova. Adică, banii nu au fost incluși la capitolul “venituri” și, respectiv, “cheltuieli” în procedura bugetară în Parlament. Ce înseamnă aceasta? La modul practic, partea turcă poate solicita într-o instanță de drept internațional un etaj, o parte din terenul Președinției sau chiar toată clădirea. Pe bune!”, scrie Cașu într-o postare pe Facebook.

Ieri, președintele Curții de Conturi a anunțat că sediul Președinției, renovat din bani oferiți de Guvernul Turciei, nu a fost dat oficial în exploatare, cu toate că lucrările s-au încheiat, iar actele de predare-primire au fost semnate. Curtea de Conturi atenționează că există riscul afectării rapoartelor financiare pentru anul 2019 pe care urmează să le pregătească Aparatul președintelui, scrie TV8.

Reprezentanții instituției prezidențiale au precizat că au expediat scrisori către toate instituțiile care trebuie să emită avizurile necesare la finalizarea lucrărilor de reconstrucție, iar unele autorități au făcut deja verificările. Funcționarii promit că, până la sfârșitul anului, clădirea Președinției va fi dată oficial în exploatare.

Totodată, potrivit auditorilor Curții de Conturi, la 31 iulie au fost semnate actele de predare- primire a lucrărilor între Președinție și firma turcă care a gestionat procesul de reconstrucție a clădirii, fiind indicate lucrări în valoare de 8,9 milioane de euro. 

Auditorii precizează că în documente nu a fost indicat tipul lucrărilor, unitățile cantitative și prețul pentru fiecare lucrare în parte. Pentru lucrări a fost folosită documentația de proiect și de deviz elaborată încă în anii 2009-2010. Curtea de Conturi se plânge că nu poate verifica dacă banii au fost cheltuiți corect și anunță că acest lucru îl va face Curtea de Conturi din Ankara după un audit la Agenția Turcească pentru Cooperare (ATC), care și-a asumat integral controlul asupra realizării proiectului de renovare a Președinției de la Chișinău.

Clădirea Președinției a fost vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009. În ianuarie 2018, imobilul a fost transmis gratuit din gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Aparatului președintelui și a fost înregistrată în documentele contabile cu o valoare de 164 milioane de lei, mai scrie TV8.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...