Igor Munteanu: „Este extrem de important pentru interesul Americii ca Republica Moldova să se apropie de standardele europene”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului privind modificarea sistemului electoral de vot în mixt nu sunt sub niciun aspect doar tehnico-juridice, ci fac parte din dispozitivul standardelor democratice care asigură funcționarea mai multor partide și a instituțiilor care sunt responsabile în fața publicului, a cetățenilor. Opinia este împărțită de fostul ambasador moldovean în SUA, Igor Munteanu, în prezent director executiv al IDIS Viitorul, care mai spune că pentru interesul Statelor Unite ca Republica Moldova să se apropie de aceste standarde europene.

„Eu cred că pot fi înțelese și ca niște condiționalități, pentru că Statele Unite, totuși, sunt foarte interesate să știe cu cine stau la masă. Deci, este extrem de important pentru interesul Statelor Unite ca Republica Moldova să se apropie de aceste standarde europene; nu doar geografic, ci prin spiritul și aplicarea consecutivă a normelor existente în acest spațiu. Comisia de la Veneția și recomandările care s-au făcut nu sunt sub niciun aspect doar tehnico-juridice. Este o mare greșeală să le înțelegem în acest fel. Ele fac parte din dispozitivul standardelor democratice care asigură funcționarea mai multor partide și a instituțiilor care sunt responsabile în fața publicului, a cetățenilor”, a declarat Munteanu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia acestuia, nu există un fel de detașare între avizele scrise de juriști și spiritul sau esența procesului politic din Republica Moldova., iar Statele Unite sunt foarte atente la aceste detalii și nu uită să sublinieze că dialogul strategic include în mod specific această monitorizare a situației instituțiilor democratice în Republica Moldova.

Totodată, aceasta a făcut referire şi la perioada în care era ambasador la Washington, declarând că exista așa-zisa comunitate a democrațiilor, în care Republica Moldova fusese selectată în calitate de stat care produce practici pozitive şi am scos-o de sub monitorizare, prin suspendarea Amendamentul Jackson-Vanik, iar aîn prezent nu s-au scos toate, printre care îngrijorările legate de intențiile actualei guvernări de a aplica un sistem electoral cu deficiențe și de a subestima sau de a submina rolul partidelor politice.

„Am scos de sub alertă maximă Republica Moldova pe domeniul traficului de ființe umane. Deci, astfel am reușit să rezolvăm prin inițiative concrete preocupările, îngrijorările Statelor Unite față de aceste subiecte. Și cred că, în acest moment, nu s-au scos toate, îngrijorările legate de intențiile actualei guvernări de a aplica un sistem electoral cu deficiențe și de a subestima sau de a submina rolul partidelor politice, al pluralismului politic, al altor elemente care formează substanța unui model democratic de guvernare în Republica Moldova. Despre asta este vorba și aici, probabil că putem să legăm motivul pentru care Statele Unite acceptă să relanseze un dialog strategic, pentru că asta înseamnă și un instrument de sporire a responsabilității precedente”, mai spune fostul ambasador moldovean în SUA, Igor Munteanu, conform sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...