Igor Munteanu: „Dodon pune în pericol reputația Republicii Moldova. Ne putem trezi ușor pe lista de sancțiuni a SUA”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ar putea avea de suferit din cauza relațiilor pe care președintele Igor Dodon încearcă se le stabilească cu Iran, Coreea de Nord şi Crimeea, în contextul în care SUA a adoptat o rezoluție prin care declară aceste state periculoase, iar cei care doresc să stabilească relații strânse cu ele ar avea de suferit. De această părere este fostul ambasador al Chișinăului la Washington, directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu.

Conform analistului, după ce Dodon şi-a exprimat intenția de a stabili politici comerciale cu cel mai închis stat din lume – Coreea de Nord, acum acesta declară prietenie cu Iranul, un alt stat periculos pentru normele democratice, iar asta constituie o „eclipsă a raţiunii”, deoarece Republica Moldova, nu are nimic în comun cu Iranul.

„Dodon ia decizii puţin cugetate. Decizia de a participa la inaugurarea președintelui Iranului nu este coordonată cu instituțiile specializate ale Republicii Moldova. Este un gest mai degrabă de frondă, pe care el consideră că trebuie să-l facă pentru a se deosebi de decidenții săi. El merge pe o temă apropiată intereselor Federației Ruse şi consideră că trebuie să ajungă acolo unde ajunge Rogozin şi diplomați ruşi. Este un fel de eclipsă a raţiunii. Nu avem aproape nimic în comun cu Iranul. Nu există proximitate geografică, comerț exterior cu această ţară nu avem, iar sancțiunile pe care le aplică anumite ţări, cum ar fi SUA, sunt legate de niște acțiuni ale statului iranian care pun în pericol securitatea internațională”, a declarat Munteanu, pentru Europa Liberă.

Acesta declară că reputația Republicii Moldova va avea de suferit în contextul prieteniilor pe care Dodon încearcă se le lege cu ţări care pun în pericol democrația şi securitatea internaționala.

„Reputaţia Republicii Moldova are de pierdut, după asemenea deplasări ale lui Dodon. Avantajele comerciale ar fi vizibile dacă Republica Moldova ar fi conectată la această regiune şi, slavă Domnului, noi nu avem conexiuni la această zonă a conflictelor. Costurile reputaţiei sunt cele mai grave pe care Republica Moldova le poate avea, în contextul rezoluției adoptate de SUA. În rezoluție se spune foarte clar că Iranul, Coreea de Nord şi Rusia sunt ţări care devin inamici pentru SUA, iar cei care doresc să întrețină relații avansate cu aceste ţării, iar Dodon vrea acest lucru, ar putea fi afectate de aceste sancțiuni”, a adăugat fostul Ambasador.

Totodată, acesta a apreciat că Dodon se gândește în mod obsesiv să câștige alegerile parlamentare din 2018 şi uită că Iranul este statul cu cele mai multe execuţii din lume, întreţine relaţii militare cu Coreea de Nord şi a participat la teste balistice. „Dodon se gândește în mod obsesiv la alegerile din 2018 pe care vrea să le câștige cu orice preţ. Iran este statul cu cele mai multe execuții din lume, iar Republica Moldova nu ar trebui să se afle în această farfurie. Noi suntem îndreptați spre UE, unde avem şi comerț şi democrație”, a punctat Munteanu.

Vorbind despre întâlnirea pe care a avut la Teheran cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, căreia i-a mulțumit pentru suportul acordat de UE Republicii Moldova şi a invitat-o la Chişinău, Munteanu a îndemnat să privim mai atent ce alţi oficiali au fost acolo – oficiali din Afganistan, Armenia, Qatar, Swaziland sau Zimbabwe.

De menţionat că, președintele Dodon a fost singurul șef de stat al unei țări europene care a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui iranian Hassan Rouhani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...