Igor Dodon nu poate declara stare de urgență: Este prerogativa Parlamentului

Igor Dodon nu poate declara stare de urgență: Este prerogativa Parlamentului

Deși s-a arătat pregătit să declare stare de urgență în orice moment președintele Igor Dodon nu a putut face acest lucru, deoarece aceasta este prerogativa directă a Parlamentului Republicii Moldova, cu toate acestea a dispus un set de acțiuni pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale.

Astfel, a dispus mobilizarea totală a Armatei Naționale pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale și a solicitat Guvernului și instituțiilor de stat întreprinderea tuturor acțiunilor ce se impun pentru lichidarea consecințelor.

Totodată, a cerut autorităților competente evaluarea necesităților în ce privește ajutorul financiar și umanitar care poate fi acordat în următoarele zile și în perspectivă, dar și riscurile unor eventuale inundații și alte consecințe negative care pot avea loc.

De asemenea, Igor Dodon cerut autorităților publice locale să asigure cu tot necesarul pentru buna funcționare a instituțiilor, în special cele cu caracter social, spitale, policlinici, inclusiv asigurarea cu agent termic a acestor instituții, dar și a fondului locativ după caz, sau solicitări din partea populației.

Citește și: Igor Dodon: „Sunt pregătit să decretăm stare de situație excepțională în orice moment”

Președintele examinează oportunitatea împreună cu Guvernul adresării Parlamentului în vederea declarării stării de situație excepțională, aceasta fiind prerogativa directă a Parlamentului Republicii Moldova în conformitate cu articolele 12-15 din Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război 212/24.06.2004.

Totodată, mai examinează toate opțiunile de adresare către partenerii externi, instituții și organizații internaționale, state, pentru ajutor financiar și umanitar în vederea lichidării consecințelor în urma situației create.

Menționăm că Președintele s-a adresat populației Republicii Moldova în vederea implicării cetățenilor țării, în această perioadă grea în procesul de înlăturare a consecințelor.

0