Igor Dodon încearcă să culeagă lauri, după relansarea negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon încearcă să culeagă lauri, după ce s-a stabilit relansarea negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, după o întrerupere de peste un an. Mai exact, acesta face tangență dintre runda de negocieri care va avea loc la Viena în perioada 27 – 28 noiembrie curent și un pachet de acțiuni pe care l-ar fi discutat cu așa-numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski în luna ianuarie și martie curent.

Salutând desfășurarea „Consfătuirii permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean”, cunoscută ca Formatul „5+2”, întrunire preconizată pentru 27-28 noiembrie, la Viena, Dodon declară că evenimentul este „o oportunitate foarte bună spre a obţine rezultate concrete pentru pachetul de decizii, aprobate în cadrul primei noastre întrevederi cu V. Krasnoselski, din 4 ianuarie, curent, şi reafirmate în cadrul celei de-a doua întrevederi pe care am avut-o cu liderul de la Tiraspol pe 30 martie”.

„Ţin să amintesc că scopul pachetului ce l-am propus prevedea rezolvarea unor probleme concrete, importante pentru cetăţenii de rînd, prin realizarea unei înţelegeri între Tiraspol şi Chişinău la care să participe parteneri internaţionali în formatul „5+2” şi, drept urmare, să conducă la dinamizarea de mai departe a proceselor pozitive în această direcţie. În pachetul la care ne-am referit sunt fixate următoarele probleme: apostila diplomelor universitare emise în Transnistria, înregistrarea numerelor de înmatriculare auto pentru locuitorii Transnistriei, restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcţionarea, în Transnistria, a şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină, problema dosarelor penale, asigurarea circulaţiei libere a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, deschiderea podului din preajma satelor Gura-Bîcului – Bîcioc”, spune Dodon.

„Îmi exprim satisfacția că s-a reuşit să fie reinclusă problema transnistreană în agendă, cu regim prioritar atît pentru Guvernul, cît şi pentru Parlamentul Republicii Moldova”, se mai arată în mesajul şefului statului.

Acesta îşi exprimă „sentimentul de optimism” şi spune că este alimentat şi de faptul că, încă la sfârşitul lunii mai, a avut loc întrevederea la nivel de conducere a Republicii Moldova (Preşedintele ţării, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul) cu şefii misiunilor diplomatice ale OSCE, Rusiei, Ucrainei, UE şi SUA, care îi reprezintă membrii formatului „5+2”.

De menționat că, pentru prima dată după o perioadă îndelungată, reprezentanții Republicii Moldova, Transnistriei, Rusiei, Ucrainei, OSCE, UE şi SUA se vor reuni la Viena, la masa de negocieri, în perioada 27 – 28 noiembrie curent,

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” a avut loc la Berlin, în iunie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...