Igor Dodon a refuzat transmiterea Stadionului Republican Ambasadei SUA, dar a semnat politica bugetar-fiscală și amnistia de capital

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a anunțat că a semnat azi oficial refuzul de promulgare a legii cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican, pentru construcția ulterioară a noului sediu al Ambasadei SUA. Asta pentru că, în opinia lui, „la fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”. De altă parte însă, șeful statului nu a avut o problemă de a semna pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital, criticată mult de cetățeni, dar și de partenerii externi, inclusiv Ambasada SUA.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a menționat că a luat în calcul „și comentariile experților, și ale mediului academic, și ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar și celor de peste hotarele țării”. „În acest context, vin cu o poziție explicită, argumentată din punct de vedere economic, social și politic pentru țară și populația Republicii Moldova, dar și explic ceea ce trebuia de propus și aprobat suplimentar”, a scris președintele Dodon pe rețeaua de socializare.

Astfel, acesta își expune argumentele, anunțând că va promulga aceste legi din următoarele considerente:

„1. În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

2. Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării. După 10 ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva. Asta înseamnă că guvernarea învață greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întârziere.

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

4. În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decât în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut.

5. În loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...