Igor Boțan despre mixtul PD-PSRM după vizita Comisiei de la Veneția: „Ei nu vor renunța la această mașinărie”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegație a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR s-a aflat într-o vizită de oficială la Chișinău în perioada 28-30 ianuarie, urmând să pregătească raportul final privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, raport care va fi făcut public în cadrul sesiunii Comisiei din 16-17 martie. Chiar și așa, analistul politic Igor Boțan se arată sceptic în privința faptului că un eventual aviz negativ al Comisiei ar putea schimba lucrurile din țara noastră.

„Nu cred că se va schimba ceva după această vizită a Comisiei de la Veneția, pentru că acest lucru nu le-ar conveni democraților și socialiștilor. Ei au nevoie de anume această stare a lucrurilor și de aceea, de fiecare dată, guvernarea invocă argumentul că este dreptul suveran al Republicii Moldova de a alege sistemul electoral. Mai mult, ei chiar au făcut niște sondaje, care chipurile arată că percepția oamenilor s-a schimbat din vară până acum. Desigur, membrii Comisiei nu sunt naivi. Ei înțeleg foarte bine totul, dar nu pot face nimic altceva decât să vină cu recomandări”, a opinat Igor Boțan pentru ZdG.

La fel, în opinia analistului, nu se va schimba și din cauza că „unii au interesul să folosească acest sistem, care-i avantajează foarte mult datorită resurselor pe care le au”. „Rapoartele Comisiei Electorale Centrale arată că PDM, doar în această jumătate de an, a cheltuit 50 mln. de lei. PDM a promis în foaia de parcurs să soluționeze situația cu monopolul asupra mijloacelor mass-media și asupra publicității, însă, nu a făcut nimic. Democrații au convertit primarii și i-au transformat în agenți electorali. Ei s-au pregătit pentru viitoarele alegeri. Cine își face iluzii că ei acum vor renunța la toată această mașinărie pe care au pregătit-o în ultimii doi ani?”, s-a întrebat acesta.

„Lucrurile deja au fost aranjate împreună cu PSRM, care acum declară că nu s-a luat în considerare punctul lor de vedere. Deși anume ei au jucat rolul principal. Ei au votat această lege. Fără ei ar fi imposibilă schimbarea sistemului electoral. Ei au fost cei care au alergat repede la Igor Dodon ca acesta să promulge legea… Trebuie să le spunem lucrurilor pe nume și să nu fim naivi”, a mai subliniat analistul.

Amintim că, la 20 iulie curent, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, în pofida faptului că membrii Comisiei de la Veneția au declarat că astfel de acțiune implică o serie de riscuri. „Urmărim cu îngrijorare acțiunile anti-democratice întreprinse de autoritățile din R. Moldova și deteriorarea statului de drept. În loc să crească nivelul de trai al cetățenilor, Partidul Democrat (PDM), alături de socialiști (PSRM), au ales să întărească autocrația”, au declarat atunci membrii Partidului Popular European (PPE) și ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...