(GALERIE FOTO) Oraşe şi monumente antice ascunse în adâncul marilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cunoaştem prea puţin din trecutul îndepărtat, pe de o parte pentru că strămoşii noştri ne-au lăsat puţine documente scrise, pe de altă parte, din cauza naturii însăşi care ţine ascunse în măruntaiele ei multe vestigii.

Dar acolo, în adâncuri, zac nu numai inestimabile taine, ci şi uluitoare frumuseţi, care arareori se lasă descoperite, admirate şi cercetate de noi, cei de astăzi.

Portalul Mixtuff ne oferă cu titlu de exemplu cinci asemenea vestigii monumentale, scoase la iveală de specialişti şi unele chiar pregătite să fie oferite curioşilor care s-au săturat să privească numai şi numai antichităţile păstrate la suprafaţă Terrei.

Port Royal, Jamaica

În ziua de 7 iunie 1692, un puternic seism urmat de un tsunami nimicitor şi alunecări de terenuri au adus oceanul peste oraşul Port Royal din Jamaica, acoperindu-l cu zeci de metri de apă.

La data aceea, Port Royal era cunoscut ca important sediu al piraţilor, aflându-se în drumul corăbiilor ce aduceau bunuri dinspre America spre Europa, pradă uşoară pentru capturi de toate felurile, de la mirodenii şi fructe exotice la aur şi argint. Ajunsese un oraş al luxului şi al bogăţiilor.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) Locuri ciudate în lume, bântuite de fantome

Era chiar renumit pentru numeroasele sale case de noroc, taverne şi bordeluri, pentru viaţa depravată a populaţiei şi pentru prostituatele de lux provenite nu numai din populaţia locală, dar aduse chiar şi de pe alte continente.

Apoi, scufundat sub ocean, oraşul a rămas multă vreme dat uitării. În ultimele decenii, scafandrii i-au redescoperit însă ruinele, acoperite de corali. Ei formează un recif populat cu numeroase specii tropicale.

Ruinele au rămas cam roase de ape, aurul şi argintul au dispărut demult, dar arheologii sunt fericiţi, pentru că de vestigiile artistice, toate din piatră, nu s-a atins nimeni.

Piramidele de la Yonaguni, Japonia

Până în prezent, specialiştii se află încă în controversă cu privire la originea monumentelor subacvatice, aflate în apropierea insulei japoneze Yonaguni şi care ajung până la înălţimi de 76 metri, deasupra fundului oceanului.

Terasele de piatră, coloanele din jurul lor, construcţiile care amintesc de piramide dau de înţeles că totul a fost realizat de munca omului, dar a ajuns sub apă în condiţii neelucidate.

Citeşte şi: (FOTO) Cele mai frumoase castele din Europa de Vest

După unii, evenimentele au avut loc cu două sau trei mii de ani în urmă, iar după alţii mult mai departe în preistorie, poate chiar acum 12.000 de ani.

Ipoteza acestora din urmă este mai fascinantă, dar argumentele nu sunt imbatabile. Dimpotrivă, profesorul Patrick D. Nunn de la University of the South Pacific susţine că natura este în stare să sape în piatră la fel de bine că şi omul. Nu sunt în lume destule stânci megalitice cu forme bizare, unele amintind forme umane, altele sugerându-le ufologilor cele mai năstruşnice idei?

Pe fondul controverselor, aş adăuga cp avem şi noi megaliţii noştri pe Bucegi, la Babele, care poate ar fi la fel de interesanţi dacă în loc să fie în vârful muntelui ar fi fost pe fundul mării.

Dwarka, India

Oraşul antic Krishna a fost considerat multă vreme un mit, până când în anul 2000 mitul a fost brusc spulberat. Aşezat la 40 metri sub nivelul apei din golful Calbay, ruinele oraşului Krishna – unul dintre cele şapte oraşe mari ale Indiei antice – s-au arătat deodată scafandrilor, în toată splendoarea lor.

Desigur, legenda a exagerat când susţinea că în oraş s-ar afla 70.000 de palate acoperite numai cu aur şi argint, dar vestigiile găsite sunt suficiente pentru a da cercetătorilor teme de lucru pentru câteva decenii de acum încolo.

Cum, când şi de ce s-a scufundat legendarul oraş rămâne deocamdată o enigmă.

Oraşul de sub lacul Qindaohu, China

Pe drept cuvânt specialiştii apreciază că acesta reprezintă cea mai spectaculoasă construcţie subacvatică din lume.

A fost construit în anii 20 – 200 d. Hr pe o suprafaţă cât aproximativ 62 terenuri de fotbal, iar astăzi se află la 25-40 metri sub luciul lacului Qindaohu.

Sculpturile superbe care împodobesc construcţiile, transparenţa apelor lacului, dar şi facilităţile de acces create în ultimii ani au făcut ca oraşul să fie una dintre cele mai populare destinaţii turistice din China.

Palatul Cleopatrei, Egipt

În largul coastelor mării, nu departe de oraşul Alexandria, se află rămăşiţele subacvatice ale palatului regal egiptean din legendara epocă a Cleopatrei. Cercetările au stabilit că atât palatul, cât şi zona înconjurătoare au ajuns acoperite de ape urmare unui cutremur devastator, produs acum un mileniu.

În apropierea palatului, arheologii au găsit şi ruinele templului zeiţei Isis, alături de alte preţioase valori arheologice, în număr de 140.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...