Deliu critică proiectul lui Dodon de modificare a Constituției: „O foiță”, lipsită de „substanță juridică”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul șefului statului Igor Dodon cu privire la extinderea atribuțiilor președintelui care i-ar oferi acestuia dreptul de a dizolva Parlamentul este o „foiță”, lipsită „de substanță juridică”, spune președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, după consultarea cu experții Comisiei de la Veneția.

Deliu a trasat mai multe ilegalități vizavi acest proiect. În primul rând, spune liberal-democratul, proiectul nu a fost înregistrat în Parlament și nu are avizul Curții Constituționale. „Am discutat cam nu ştiu ce, zic acest lucru deoarece modificarea Constituţiei care a fost propusă de preşedintele Dodon nu are haina unui act legislativ. Noi discutăm un vis al cuiva”, a spus Deliu.

„Propunerile de modificare a Constituției, aşa cum prevede Constituția şi regulamentul Parlamentului, în primul rând trebuie să aibă avizul Curții Constituționale (CC). Acest proiect nu a fost înregistrat în Parlament și nu ştiu unde în altă parte putea fi înregistrat. Dacă ei vor să ne convingă că aceste prevederi de modificare vor fi incluse la referendumul consultativ, care chipurile va avea loc în toamnă, nu m-au convins”, a punctat liberal-democratul.

„Codul Electoral cu referire la referendumul republican prevede expres că iniţiativele de revizuire a Constituției trebuie să aibă avizul CC. „Nu știu de ce, dar domnul președinte Dodon nu respectă legislaţia țării. În 2004, la 17 decembrie, a fost adoptată o Hotărâre de Parlament care prevede modul de remitere a proiectelor de acte legislative către expertiza Consiliului Europei și aici, expres, la modul de remitere prevede că orice iniţiativă care urmează a fi avizată de către Comisia de la Veneția trebuie să treacă prin ministerul Justiției, care coordonează cu ministerul de Externe, lor le aparține dreptul de a remite aceste proiecte. Noi suntem în situația când cineva (Dodon -n.r.)a hotărât să remită un act Comisiei de la Veneţia, care nu corespunde cu această hotărâre. Am adus la cunoştinţă acest lucru şi experţilor de la Veneția ca pe viitor să nu mai primească astfel de foițe”, a mai spus Tudor Deliu.

În opinia acestuia, „Constituția nu poate fi modificată pe baza promisiunilor electorale ale cuiva, iar ceea ce se propune de modificat în Constituție sunt lucruri lipsite de substanță juridică. Este o aberație totală”.

Deliu a ținut să comenteze prerogativele proiectului de lege. „Acesta (Dodon – n.r.) nu s-a consultat cu partidele parlamentare așa cum prevede un punct. Nu a fost să întrebe dacă dorim ca Parlamentul să fie dizolvat”.

Referitor la dizolvarea Parlamentului, în cazul în care bugetul de stat nu a fost votat în termenii legii, Deliu a transmis că, de fapt, asta ține de competența Guvernului. „Practica demonstrează că atunci când bugetul nu este aprobat, nu este vina Parlamentului, deoarece Guvernul poate veni mai târziu cu acest proiect de adoptare. Niciodată de când mă aflu în Parlament nu au fost probleme la adoptarea bugetului când guvernul și-a asumat angajamentele”, a spus Deliu.

Acesta spune că „o copilărie” este și prerogativa precum că Parlamentul poate fi dizolvat, dacă acesta nu a satisfăcut, în termen de 12 luni, dorința poporului exprimată în cadrul referendumul consultativ. „Casa arde, dar baba se piaptănă. Unul vine cu schimbarea sistemului electoral, iar altul cu cea a Constituției”, a conchis Tudor Deliu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...