Cuvintele spuse de Trump care amintesc de cei mai sângeroși tirani din istorie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În alte timpuri, într-o altă ţară, eticheta de „inamic al poporului” ar fi însemnat pentru cel care a primit-o o sentinţă la moarte.

Folosită de lideri precum Stalin sau Mao, sintagma ar fi adus, în cel mai bun caz, suspiciune şi stigmat asupra celui vizat şi muncă silnică sau moarte în cel mai sumbru scenariu, scrie BBC.

Expresia, care datează cel puţin de pe vremea împăratului Nero, decretat de Senat hostis publicus în anul 68 i.Hr., a revenit recent în atenţie.

În noiembrie, publicaţia britanică Daily Mail a folosit-o pe prima pagină, pentru a eticheta trei judecători în urmă unei decizii privind Brexitul.

Vineri, preşedintele american Donald Trump a recurs la controversată expresie pentru a caracteriza mai multe instituţii de presă din SUA pe care le consideră ostile.

„Presa cu ştirile ei false (@nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nu este duşmanul meu, este duşmanul poporului american”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Reacţiile au fost prompte.

„Orice preşedinte este iritat de ştiri. Nici un alt preşedinte nu ar fi descris presa ca inamicul poporului'”, a scris pe Twitter David Axelrod, fost consilier al preşedintelui Barack Obama.

Gabriel Sherman, editor de politică naţională la revista New York, a numit expresia un exemplu de discurs dictatorial.

Steve Silberman, jurnalist şi scriitor premiat, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că o asemenea afirmaţie i-ar putea încuraja pe susţinătorii lui Trump să împuşte jurnalişti.

Momentul aminteşte inevitabil de practicile unora dintre cei mai sângeroşi dictatori din istorie.

În timpul liderului sovietic Iosif Stalin, artiştii şi politicienii căzuţi în dizgraţie erau numiţi inamici şi mulţi dintre ei erau trimişi în lagăre de muncă sau erau ucişi. Alţii erau stigmatizaţi şi le era refuzat accesul la educaţie sau la locuri de muncă.

Şi liderul chinez Mao, în timpul căruia au murit milioane de oameni în Marea Foamete, folosea această sintagmă împotriva oricui i se opunea, cu consecinţe dintre cele mai grave.

Un alt preşedinte american care a numit presa „inamic”, însă în privat, a fost Richard Nixon.

„Cel mai periculos ‘inamic al poporului’ este un preşedinte care minte, întotdeauna. Atacurile lui Donald Trump la adresa presei sunt mult mai periculoase decât cele ale lui Nixon”, a scris pe Twitter Carl Bernstein, jurnalist care a contribuit la prăbuşirea lui Richard Nixon prin relatările sale despre scandalul Watergate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...