Iațeniuk: Rusia încearcă să își asume toți laurii pentru victoria asupra naziștilor

by Genko Genko

Rusia încearcă să își asume toți laurii pentru victoria asupra naziștilor, însă Ucraina, la fel, este o țară învingătoare, a declarat premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, care a dispus realizarea unui plan pentru aniversarea a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

Cu această ocazie, premierul le-a amintit ucrainenilor că simbolul sărbătorii de 9 mai nu este panglica „Sf. Gheorghe”, ci Macul Roșu, un simbol european.

„Vreau să vă reamintesc: simbolul acestei sărbători este Macul Roșu. Este un simbol european, iar panglici de tot felul să fie purtate în Rusia, care pretinde că este singura care a învins în timpul războiului. Ucraina este, la fel, o țară învingătoare și va marca această sărbătoare la cel mai înalt nivel”, a delcarat Iațeniuk.
neveragain_3z_userpic
Amintim că, anul trecut, înainte de manifestațiile de 9 mai, Ucraina a înlouit panglica bicoloră cu macul roșu înflorit. La această decizie s-a ajuns în urma colaborării între Institutul ucrainean al Memoriei Naționale și Compania Publică de Televiziune de la Kiev.

Realizarea grafică reprezintă pe de o parte un mac roșu, iar de cealaltă, rana însângerată provocată de un glonț. Pe fondul simbolului este scris „Nikoli Znovu” (niciodată din nou, traducere directă din ucraineană), un mesaj prin care se transmite că o astfel de confruntare nu ar trebui să se mai repete niciodată.

CITIȚI ȘI...