Iațeniuk: Rusia ar trebui să înceteze să folosească gazul ca pe un nou tip de armă

by Genko Genko

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat marți, la Bruxelles, că Rusia ar trebui să înceteze să folosească gazul ce pe un nou tip de armă, subliniind faptul că guvernul său este de acord cu o abordare bazată pe prețul dictat de piață.

În cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu Jose Manuel Barroso la Comisia Europeană, Arseni Iațeniuk a spus că Ucraina este gata să-și plătească arieratele pentru furnizarea de gaz, dar că va face acest lucru după ce Rusia va încheia un acord cu Ucraina privind prețul furnizării gazului, ținând cont în acest sens de condițiile de pe piață.

El a menționat însă că Rusia, anexând Crimeea, a „furat” resurse ale Ucrainei și că trebuie să se țină cont de acest lucru.

La rândul său președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat disponibilitatea Ucrainei de a-și plăti arieratele pentru gaz și a apreciat și el că energia nu ar trebui folosită ca o armă politică.

Președintele CE, Jose Manuel Barroso, și premierul ucrainean Arseni Iațeniuk au semnat înainte de conferința de presă comună un acord de finanțare între UE și Ucraina. De asemenea, a fost semnat cu acest prilej acordul de asistență macrofinanciară pentru Ucraina, în valoare de 1 miliard de euro.

CITIȚI ȘI...