Iațeniuk „își face griji” pentru Rusia și propune Kremlinului să recunoască ucraineana drept a doua limbă de stat

by Genko Genko

Ca răspuns la propunerea Rusiei de a federaliza Ucraina și de a acorda limbii ruse statutul de a doua limbă de stat, Kievul propune Kremlinului să recunoască ucraineana drept a doua limbă de stat în Rusia și să înființeze școli pentru rușii vorbitori de ucraineană.

Despre asta a declarat jurnaliștilor premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, relatează Unian.

„Ministerul de Externe al Ucrainei a făcut și o cerere în acest sens. Comunitatea vorbitorilor de ucraineană este cea mai numeroasă de pe teritoriul Federației Ruse și ar fi absolut firesc ca limba ucraineană să fie limbă de stat în Rusia sau, cel puțin, să beneficieze de un statut special”, a spus Iațeniuk.

„Ucraina se adresează autorităților ruse și în privința deschiderii școlilor ucrainene pe terioriul Federației Ruse. De asemenea, trebuie să răspundem și convingerilor religioase ale ucrainenilor din Rusia, pentru ca principiul libertății confesionale să nu existe doar la nivel declarativ, ci să se și execute”, a adăugat premierul.

Mai mult, Iațeniuk s-a arătat preocupat de faptul că „Rusia își face griji pentru Constituția ucraineană și pentru orânduirea de stat”.

„Și noi ne facem griji pentru vecinii noștri ruși. Le dorim tot binele din lume, ca totul să fie bine la ei, ca din economia lor să nu fugă 65 de miliarde de dolari în fiecare trimestru și de asemenea, să poată folosi cardurile Visa și Master Card”, a adăugat prim-ministrul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...