Iațeniuk: ”Decizia Parlamentului din Crimeea este ilegală”

by Genko Genko

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a catalogat joi drept „ilegală” decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea peninsulei ucrainene Rusiei.

Iaţeniuk a mai declarat în faţa presei, în urma unei întâlniri cu liderii UE la Bruxelles, că referendumul anunţat în Crimeea la 16 martie „nu are nicio bază legală”.

„Îndemnăm Guvernul rus să nu-i susţină pe cei care promovează separatismul în Crimeea”, a adăugat el.

Premierul ucrainean a cerut din nou Rusiei ca toate trupele mobilizate în Crimeea „să revină în cazărmi” şi angajarea unui dialog în vederea „unei soluţii paşnice” la criză.

Însă, „în cazul în care escaladarea va continua, Guvernul şi autorităţile militare ucrainene vor reacţiona aşa cum permite Constituţia”, a avertizat el. „Suntem pregătitţi să ne protejăm ţara”, a insistat Iaţeniuk, pe un ton grav. „Avem mai puţine arme (ca Rusia), nu avem arme nucleare, dar avem spiritul libertăţii”, a continuat premierul ucrainean.

„Un nou zid este pe cale să fie construit”, a apreciat Iaţeniuk. „Îi spun domnului Putin: domnule Putin doborâţi acest zid de intimidare şi agresiune militară şi construiţi un nou tip de cooperare”, a spus el.

„Noi suntem pregătiţi pentru cooperare”, dar „nu suntem pregătiţi să ne predăm şi să fim vasalii Rusiei”, a subliniat Iaţeniuk

Premierul a cerut din nou Moscovei să accepte negocieri şi a anunţat că ideea Germaniei cu privire la crearea unui „grup de contact” este un „prim pas către restabilirea stabilităţii”. Dar „se pare că Rusia este reticentă să poarte discuţii reale”, a continuat el.

CITIȚI ȘI...