Hoți de lux specializați în spargeri în țările UE, reținuți în Moldova. Aceștia furau bijuterii și obiecte de artă și se deplasau cu Mercedes, BMW și Porsche

Hoți de lux specializați în spargeri în țările UE, reținuți în Moldova. Aceștia furau bijuterii și obiecte de artă și se deplasau cu Mercedes, BMW și Porsche

Doi membri ai unui grup criminal organizat specializat în comiterea infracțiunilor de sustragere pe teritoriul Germaniei și Italiei au fost reținuți de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate în rezultatul unei cooperări internaționale, alți membri ai grupului urmând a fi anunțați în căutare internațională. Potrivit oamenilor legii, membrii grupării s-ar fi specializat în spargerea caselor, dar și automobilelor de lux, precum și comiterea unor atacuri tâlhărești în țările UE, după care, o parte din bunuri erau introduse, prin contrabandă, în Moldova unde erau comercializate.

Procurorii PCCOCS au investigat acțiunile organizației criminale, compusă din reuniuni de grupuri criminale, începând cu anul 2016. Astfel, în cadrul efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație s-a stabilit că, grupările criminale sunt specializate în comiterea furturilor în proporții deosebit de mari, îndeosebi a surselor bănești, metalelor prețioase, pietrelor prețioase, obiectelor de artă, furturilor din automobile, dar și comiterea atacurilor tâlhărești.

Pe parcurs, urmare a unei analize a datelor, faptelor și informațiilor deținute, a fost stabilită aria de activitate infracțională a uneia din grupări, compusă din 17 cetățeni moldoveni, care se extindea pe teritoriul Germaniei și Italiei, utilizau pentru deplasare automobile de lux de model Mercedes, BMW, Porsche etc., iar majoritatea mijloacelor financiare dobândite pe cale criminală erau investite în imobile și automobile de lux pe teritoriul Republicii Moldova, precum și anumite afaceri legate de prestarea serviciilor.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, PCCOCS și INI au desfășurat o colaborare internațională prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională și autoritățile de aplicare a legii din Hamburg, care efectuează investigații privind o serie de cazuri de efracție în orașul Hamburg și în alte zone ale Germaniei, aceste infracțiuni fiind identificate în 2017-2018, deja ca fenomen, modul de operare a acestora fiind unul specific și anume accederea în locuințe prin acoperiș.

În acest sens, la 5 decembrie curent, procurorii și ofițerii PCCOCS, în comun cu angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate cu suportul Centrului de Analiză a Informațiilor ale Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat în comun o operațiune specială, materializată prin 18 percheziții la domiciliu și reținerea a 2 persoane – cetățeni ai Republicii Moldova, cu anunțarea în căutare internațională a altor coparticipanți. De asemenea, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate, dispozitive de comunicare, arme, bani și bunuri (obiecte de artă, bijuterii, monede cu valoare istorică) în sumă de aproximativ 6.000.000 de lei, fiind aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10.000.000 de lei.

Analiza datelor și informațiilor colectate de autoritățile germane, constată săvârșirea a mai mult de 22 de sustrageri, suma prejudiciului materiale fiind estimată la aproximativ 400.000.000 lei.

Persoanele reținute au fost puse sub învinuire de procurorii PCCOCS, urmând a fi solicitată aplicarea măsurii preventive a arestului.

0