Hoț de mașini de 19 ani din Ungheni, reținut de poliție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Angajații IP Ungheni au reținut un tânăr de 19 de ani, din orașul Ungheni, suspectat de comiterea mai multor furturi de/din autoturisme. Poliţiştii au stabilit că timp de câteva zile bănuitul a pătruns în mai multe autoturisme, din care a furat acumulatoare, bunuri materiale și altele. De asemenea, suspectul a răpit mai multe autoturisme, după care le-a abandonat.

În noaptea de 22 martie curent, suspectul a pătruns într-un automobil de marcă „VAZ” şi după ce a deteriorat sistemul de pornire al automobilului, a încercat să-l răpească. Ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști, acesta a fost reținut, anunță luni Serviciul de presă al IGP.

Pe marginea acestui caz au fost inițiate două cauze penale, în baza articolelor 186 și 192/1 Cod Penal al Republicii Moldova. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă pușcărie.

Totodată, forțele de ordine întreprind măsuri de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală în scopul stabilirii complicităţii tânărului la comiterea altor infracţiuni pe teritoriul raionului Ungheni.

Pentru a preîntâmpina asemenea fapte, Inspectoratul General al Poliției recomandă conducătorilor auto să fie cât mai vigilenți atât în timpul conducerii autoturismului, cât și după ce coboară din el. În acest sens, poliția oferă câteva recomandari:

Pentru a preveni răpirea automobilului:

1. Este necesar ca autoturismul să fie dotat cu un sistem de alarmă pe bază de senzori, ce se aplică pe geamuri și capotă. Acest sistem îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa.

2. Pe timpul nopţii scoateţi o piesă din instalaţia de pornire a motorului. Astfel puteţi preveni furtul acestuia.

3. Utilizaţi sistemul de blocare a axului volanului, a cutiei de viteze sau a sistemului de frânare. Astfel veți descuraja hoţii de automobile.

4. Pe toate roţile şi portierele autoturismului aplicaţi dispozitive antifurt.

5. Dotaţi automobilul dumneavoastră cu un întrerupător ascuns, care v-ar permite întreruperea alimentării generale a motorului.

6. Alegeți cu grijă staţiile de reparaţie auto, îndeosebi cele neautorizate (există probabilitatea să fie făcute mulaje după cheile mașinii dvs).

7. Fiţi prudenţi şi nu lăsaţi cheile în contact.

8. Evitați să împrumutați autoturismul persoanelor în care nu aveți deplina încredere, chiar și pentru intervale scurte de timp.

Recomandări de prevenţie a furturilor din automobile:

1. Parcaţi automobilul pe timpul nopţii numai în locurile bine iluminate şi vizibile.

2. Verificaţi, înainte de a pleca, dacă roata de rezervă şi sistemul de închidere al portbagajului sunt asigurate corespunzător.

3. Asiguraţi-vă autoturismul chiar dacă lipsiţi doar câteva minute.

4. Supravegheaţi automobilul în perimetrul staţiilor de alimentare, pe timpul achitării comenzii, în condiţiile în care portierele sunt lăsate neasigurate, iar geamurile deschise.

5. Nu lăsaţi în locuri vizibile obiecte tentante (genţi, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane, telefoane mobile etc.).

6. Înscrieți numărul de înmatriculare al automobilului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, parbriz, oglinzi, baterii, capace, etc.), care oferă posibilitatea identificării şi recuperării bunul sustras.

În cazul în care constatați că sunteți victima unui furt din auto, nu umblați în interiorul mașinii și sesizați cea mai apropiată unitate de poliție sau 902.

Atenție!

La cumpărarea unui autoturism, pentru a nu avea surprize neplăcute, vă recomandăm să ţineţi cont de următoarele recomandări:

1. Mergeţi cu o persoană de încredere atunci când doriţi să achiziţionaţi un autoturism, achitaţi contravaloarea acestuia sau o parte din sumă doar la finalizarea actelor de proprietate.

2. Realizaţi tranzacţia numai cu proprietarul maşinii, evitând intermediari şi solicitați actele de identitate.

3.Verificaţi ca seriile şasiului, caroseriei şi motorului maşinii să corespundă cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare, document care nu trebuie să aibă ştersături sau modificări; în cazul autoturismelor străine, solicitaţi actul vamal de introducere în ţară.

Dacă acceptați să cumpăraţi o maşină fără a încheia un act sau o simplă chitanţă scrisă „de mână”, există posibilitatea să deveniți proprietarul unui autoturism furat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...