Van Rompuy: Nu poate exista o comparație între opțiunea europeană și cea vamală

by Genko Genko

Nu poate exista o comparație între opțiunea integrării europene și cea a integrării vamale, a declarat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul unei întrevederi avute la Chișinău cu președintele Nicoale Timofti.

”Urmărim o campanie de dezinformare împotriva UE, declanșată de adversarii opțiunii europene a țărilor din Parteneriatul Estic. Nu văd, însă, cum s-ar putea face o comparație între opțiunea europeană și o alta. Uniunea Europeană deschide accesul Republicii Moldova către o piață de 500 de milioane de consumatori cu o mare putere de cumpărare. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 10 ori mai mare decât cel al statelor care vorbesc despre crearea unei Uniuni Euroasiatice”, a declarat președintele Consiliului European în cadrul întrevederii cu Nicolae Timofti.

În acest context, Van Rompuy a subliniat că este necesar ca politicienii să explice cetățenilor care sunt beneficiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

Președintele Nicolae Timofti a reconfirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova, asumat față de partenerii occidentali, de continuare a reformelor în vederea ralierii la valorile și standardele comunitare.

Timofti a salutat abolirea vizelor pentru cetățenii moldoveni și și-a exprimat convingerea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va constitui un pas decisiv pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

CITIȚI ȘI...