Hague: Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina

by Genko Genko

Evenimentele din estul Ucrainei par să facă parte dintr-o strategie a Rusiei de a destabiliza țara, a afirmat marți ministrul britanic al afacerilor externe William Hague, apreciind că este foarte îngrijorat de ocuparea de clădiri guvernamentale de către protestatari pro-ruși.

”Nu poate exista justificare pentru această acțiune, care poartă toate însemnele unei strategii a Rusiei de destabilizare a Ucrainei”, a declarat în Parlament șeful diplomației britanice. Ocuparea clădirilor guvernamentale ucrainene de către manifestanți proruși pare să facă parte dintr-un plan de slăbire a credibilității apropiatelor alegeri prezidențiale în Ucraina, a mai adăugat el.

Citește și: Sediul administrației din Harkov a fost eliberat de separatiști

”Este ceva la care trebuie să ne așteptăm pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Ucraina de la 25 mai”, a spus Hague, adăugând că Rusia încearcă să decredibilizeze organizarea alegerilor în estul Ucrainei și să îngreuneze ‘funcționarea ca stat democratic’ a Ucrainei.

Șeful diplomației britanice a cerut totodată Europei să intensifice impunerea de sancțiuni economice dure împotriva Rusiei, precizând că a existat o retragere ”simbolică” a trupelor rusești de la granița estică a Ucrainei.

Citește și: SUA cere Rusiei să se dezică de acțiunile separatiștilor din estul Ucrainei

Rusia trebuie să fie conștiență că se va confrunta ”cu măsuri mai ample, sancțiuni economice și de alt gen” din partea Europei dacă escaladează criza din Ucraina, a mai afirmat Hague, potrivit căruia ”orice invadare a estului Ucrainei va intra desigur sub incidența acestei categorii” de măsuri.

Anterior, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că evenimentele din estul Ucrainei provoacă o puternică îngrijorare și a cerut Rusiei să își retragă trupele de la granița cu statul vecin.

CITIȚI ȘI...