Guvernul spune NU diasporei: Modificarea Codului Electoral mai așteaptă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultimele alegeri organizate în Republica Moldova au scos la iveală mai multe aspecte şi chestiuni extrem de îngrijorătoare cu referinţă la sistemul electoral, în special în ceea ce ține de organizarea scrutinului în străinătate. Astfel, a fost propusă modificarea art. 29′ din Codul Electoral, care reglementează constituirea și funcționarea secțiilor de votare de peste hotare, inițiativă pe care Guvernul anunță că nu o susține.

Scopul proiectului de lege este modificarea art. 29′ din Codul Electoral pentru a prevedea expres că numărul secțiilor de votare peste hotarele țării va fi stabilit proporțional numărului cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, în baza informațiilor oferite de către autoritățile statelor străine unde se atestă prezența acestora. Guvernul anunță, însă, că nu susține inițiativa legislativă.

În opinia reprezentanților de la Guvern, deschiderea secțiilor de votare în funcție de datele statistice raportate de autoritățile străine privind numărul cetățenilor Republicii Moldova aflați într-o țară sau alta, fără a se cunoaște vârsta și localizarea exactă a acestora în țara de referință, înaintea organizării scrutinului electoral, nu poate servi drept criteriu clar și consecvent aplicabil exercițiului electoral.

Totodată, autoritățile spun că numărul cetățenilor moldoveni aflați peste hotare în expresie cantitativă nu reprezintă cifra reală a alegătorilor eligibili care se vor prezenta la alegeri.

De asemenea, cei de la Guvern spun că datele statistice respective nu reflectă cifra reală a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, deoarece nu includ cetățenii care și-au legalizat șederea în străinătate în baza actelor de identitate ale altor state și cetățenii moldoveni aflați ilegal în străinătate.

„Având în vedere că inițiativa legislativă propusă presupune excluderea criteriilor existente și înlocuirea acestora cu unul singur – cel de proporționalitate, bazat pe informații oferite de alte state, care nu sunt obligate să le comunice sau, dacă acestea au caracter public, nu vor fi neapărat complete sau reflectă situația la zi, Guvernul se pronunță pentru dizolvarea și suplinirea criteriilor existente și nu susține excluderea sau limitarea acestora”, se arată într-un proiect al ministrului afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur.

Proiectul va fi discutat în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului.

Actualmente, art. 29′ alin. (3) stipulează că organizarea secțiilor de votare în străinătate suplimentare celor de pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare se stabilește de Comisia Electorală Centrală la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și cu alte autorități ale administrației publice centrale, în baza datelor privind înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați în străinătate (care nu este obligatorie) și numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...